Новата пешеходна зона по булевард Витоша - от улица "Алабин" до "Ал. Стамболииски", която беше обособена в началото на месеца предизвика спорове сред общинските съветници. Калоян Паргов от БСП настоя да бъде премахната, защото откакто е създадена новата организация на движение в района е настъпил хаос. Вносителят на предложението зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев каза, че няма основание за такова искане.

София

10 дни след удължаването на пешеходната зона по булевард "Витоша" недоволството не спира. Изнесеният трафик в малките улици води до огромни задръствания в района, а и липсва достъп до сградите, които се намират в затворената част, заяви общинският съветник от БСП Калоян Паргов.

Калоян Паргов, общински съветник от БСП: "Това не е подходящо за пешеходна зона, както беше и "Витошка" в един момент, тъй като по средата минава трамвай. Очевидно, че хората дали разбрали, или не, ползват тротоарите. Платната са празни и там изглежда някак си пусто и че няма живот. Затова и призовахме днес г-жа Фандъкова заедно с ресорния ѝ зам.-кмет Евгени Крусев да спре тези безумства."
Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорт в Столичната община: "Със сегашната организация на движение улиците могат да поемат спокойно трафика, който минаваше по "Витоша", тъй като той беше в порядъка на около 300 автомобила, което е изключително ниско натоварване за булевард, какъвто е булевард "Витоша"."

Крусев допълни, че не приема искането на Паргов да бъде премахнат трамваят в участъка. Убеден е, че той не застрашава живота на пешеходците. Посочи, че на много места в света по пешеходните зони се движат трамваи, както е в Берлин, Мюнхен и много други европейски градове.