Спорове в парламента ден след разкритията на депутата от БСП Елена Йончева за нарушения, извършени от министъра на културата Боил Банов. Йончева заяви, че е готова да подаде сигнал в прокуратурата. Според нея, в качеството си на зам.-министър на културата, през 2016 година, Банов опростил неустойка за 700 000 лв. на фирмата-строител на втори и трети етап от Ларгото.

Елена Йончева отказа да разкрие детайли за записа на министър Боил Банов.

Елена Йончева - БСП: Бих искала да кажа, че сме готови да внесем в прокуратурата сигнал по аферата "Ало, Банов съм". Прокуратурата се самосезира в момента, в който ние изнесохме информация по тази афера. Чакам от прокуратурата да се свържат с мен и аз ще предоставя цялата информация, с която разполагам на прокуратурата.

БСП избегнаха въпросите.

Драгомир Стойнев - БСП: Успокойте се малко, не мога да разбера каква е тази истерия.
Скандал и взаимни обвинения след аферата "Ало, Банов съм"

Скандал и взаимни обвинения след аферата "Ало, Банов съм"

Депутатът от БСП Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в корупция. От левицата разпространиха аудиозаписи за оказване на натиск за по...

Бившият министър на културата Вежди Рашидов уточни, че след сигнали е освободил Ангел Ангелов като шеф на дирекция Европейски програми. Според Боил Банов, Ангелов е направил записа. Той самият още вчера отрече да има нещо общо с това.

Вежди Рашидов - ГЕРБ, бивш министър на културата: Той не е уволнен, но е освободен. Пристигнаха много сигнали за съмнения в проблеми в процедурите. Боил Банов не е споменавал, защото той е горд човек, защо трябва като ученичка всичко да ми докладва. Трябва да се доказват тия, това са тежки думи. Ами ако не се окаже така? Това Ларго е най-тежкият обект. Мина през проверки на глишевци, на много хора проверки, одити, управляващият орган проверки, европейският съюз, „Олаф“ направи проверки, защото това са европейски пари, не е художествена самодейност. Вие да помните една година по времето на Орешарски с какво беше покрито Ларгото? С найлони беше покрито. Една година забавяне се отрази на крайното завършване.
Йончева извади запис срещу Банов, обвинението влезе в Министерство на културата

Йончева извади запис срещу Банов, обвинението влезе в Министерство на културата

Депутатът от БСП Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в корупция. От левицата разпространиха аудиозаписи за оказване на натиск за по...

БСП определиха като панически реакциите на ГЕРБ. И поискаха прокуратурата да провери и регионалното министерство, и столичната община заради случая.

Корнелия Нинова, БСП: От вчера държавата ни за пореден път е разтресена от скандал за корупция при управляващите. На фона на всичко това е впечатляващо оглушителното мълчание на премиера Борисов.Няма сини и червени лампи. Изведнъж светлините на МС изгаснаха. Имахме „Ало, Ваньо“, „Ало, Кокинов“. Сега имаме „Ало, Банов“. Общото за трите кабинета Борисов е ало, корупция, ало кражби.
Тома Биков - ГЕРБ: Беше представен компромат, подаден на БСП от хора, които са на границата на криминалния контингент. ОПГ за изнудване на хора в различни държавни институции. Няма да се поддадем на вашия рекет.
Валери Симеонов - лидер на НФСБ: Какъв скандал, какво разтърсване? Вие сте хванали един човек, който не особено добре разбира какво прави, по очите му личи, който амбициозно се втурва да изпълни всяка поръчка. Не злоупотребявайте с нея, накрая ще я пратите в затвора.

От Атака пък реагираха срещу изказването на Симеонов.

Павел Шопов - Атака: Ние се разграничаваме от него.

Твърдят, че Симеонов не съгласувал думите си с групата на патриотите.

Спецпрокуратурата влезе в Министерство на културата

Спецпрокуратурата влезе в Министерство на културата

Малко преди 14 ч. представители на Спецпрокуратурата влязоха в сградата на Министерството на културата. По-рано Румяна Арнаудова, говорител на главния...