НОВИНИ

Спорове в парламента за разходите за военна техника

Темата за разходите за военна техника стана повод за спор в парламента. От трибуната лидерът на "Воля" Веселин Марешки днес отново защити идеята си за мораториум върху разходите за купуване на нов тип изтребители и бронирани машини. Според БСП и ДПС обаче, България трябва да отделя пари за отбрана, но да е ясно дефинирано за какво ще бъдат харчени те.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:54, 30.05.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас
Веселин Марешки - председател на "Воля": Най-бедната държава в ЕС, не може да си позволява на този етап, да отделя милиарди левове за армията, при положение, че фалират болници, няма пари за по-високи пенсии и заплати на българските учители, българските лекари, на българските културни дейци, защото фалират и театри, за медицинските сестри, за полицаите, защото знаете какви бяха проблемите и със затворите. Нужен е комплексен подход, а не купуване на парче за модернизиране на армията.

Искрен Веселинов - депутат от ПГ "Обединени патриоти": Покрай джендер идеологията, явно политиците започнаха да си сменят, не само пола ами и убежденията, предизборните програми, нещата с които са влезли в тази зала. Следим така творческите превъплъщения на един преждеговорищ политически лидер, който през последните месеци прави ловки пируети в политическото пространство. Изведнъж се оказва, както е бил натовец, става антинатовец, както е бил за въоръжаване, става против модернизацията, както е бил за бизнеса, се оказва защитник на пенсионерите и ред други такива.

Йордан Цонев - депутат от ДПС: България трябва да може да си позволи такъв бюджет, защото единствената сигурност на държавата е в рамките на НАТО. Извън рамките на НАТО, ние нито икономически, нито военно можем да гарантираме сигурността на държавата и на българските граждани. това е ясно и за това нашата ориентация е към НАТО. Ангажиментите към НАТО са ни ясни до 2% от Брутнитния вътрешен продукт, трябва да се отделят за разходи.

Таско Ерменков - депутат от БСП: По принцип, ние, мисля, че отдавна сме поставили въпросът и като позицията на парламентарната ни група, когато става въпрос за национална сигурност, когато става въпрос за гарантирането спокойствието на българите, винаги ще сме в подкрепа на разумните решения, но трябва да се прави баланс на разходите. Не може да се казва, че приоритетите са само за въоръжаването, защото и най-модерната техника личен състав и без мотивирани офицери, без хора, които смятат това не само за дълг, но и за чест да служиш на държавата, няма как да бъде полезно. Това, ще бъде купчина желязо.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна поклонението пред големия художник акад. Светлин Русев
Започна поклонението пред големия художник акад. Светлин Русев
Реакции след убийството на руския журналист в Киев
Реакции след убийството на руския журналист в Киев