НОВИНИ

Напрежение между каталунци и испанци в Брюксел

Каталунски организации готвят нова демонстрация в Брюксел на 7 декември под мотото "Европа, събуди се! Да защитим демокрацията". Те ще настояват за освобождаване на задържаните в Испания каталунски политици. Три дни преди това се очаква решение на белгийски съд по искането на Мадрид за връщане на избягалия в Белгия бивш премиер Карлес Пучдемон. Събитията в Каталуния са гореща тема в белгийската столица, където живеят много емигранти от различни области на Испания.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:50, 28.11.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

В Брюксел често говорят разпалено за Каталуния, както става в Барселона или Мадрид, защото тук има много преселници от различни области на Испания. Така е, откакто започна кризата, казва тази испанка, собственичка на магазин в центъра на белгийската столица.

Соня Гонсалес, собственичка на магазин: Едни клиенти ми казаха: "След това, което стана, ти продаваш още фланелките на Барселона?" Да, защото сме испанци. Каталунците, андалусийците, баските - те са испанци и това ще остане Испания.

Много клиенти на Соня казват, че нямат нищо против каталунците.

Мигел Санчес Тобар, пенсионер: Проблемът не е между Испания и Каталуния. Проблемът е в самата Каталуния. Мои приятели каталунци ми казаха, че дори в семейството не се разбират и вече не говорят по въпроса.

Каталунката Розер, която следва в Брюксел, е за независимост на областта, но знае, че тази позиция създава трудности, особено за търговците.

Розер Маресма, студентка: Ако заявиш, че подкрепяш независимостта, испанците няма да идват при теб. Е, не може да си сигурен, но го има страхът, че ако си за независимост, испанците няма да ти се доверяват.

Пау е каталунец и работи от няколко месеца в Брюксел. Той също споделя опасения.

Пау Льоса, служител в енергийна компания: Видяхме как наши политици заминават в чужбина, а някои отиват в затвора. Мнозина се страхуват заради това.

Някои разговори в този испански ресторант са бурни.

Орора Гонсалес, съдържателка на ресторант: Когато двама души започнат да спорят за Каталуния, ако не спрат, това завършва зле. Повечето испанци, особено имигрантите, не са за отделяне. Не знам дали вината за всичко това е на Испания, или на Каталуния, но е тъжно.

Всички се надяват, че обстановката ще се разведри след изборите в Каталуния на 21 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джаз формация JP3 празнува 10 години на сцена
Джаз формация JP3 празнува 10 години на сцена
Нападнаха германски кмет заради либерално отношение към мигрантите
Нападнаха германски кмет заради либерално отношение към мигрантите