НОВИНИ

Спорове за намеренията на Община Варна да тегли заем

Намерението на Община Варна да изтегли кредит в размер над 10 милиона евро беше подложено на обществено обсъждане днес. Със заема е предвидено да се финансират недопустимите разходи по 4 проекта по Оперативна програма “Региони в растеж” - подобряване на градската среда, довършване на пречиствателната станция „Златни пясъци”, втората фаза на интегрирания градски транспорт и създаването на “Синя зона” във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
15:32, 14.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Варненци изразиха съмнения за начина, по който са изчислени сумите. Оказва се, че проектите тепърва ще бъдат разглеждани, а фирмите, които бъдат одобрени, ще разполагат с пълна свобода при изпълнението. Така например по булевард "Левски" трябва да бъде изградена велоалея и за нея са предвидени конкретни средства. Откъде ще мине обаче не е ясно. Друг въпрос, който предизвика коментари в залата, беше защо се финансира втора фаза на проекта “Интегриран градски транспорт”, след като никоя от системите не работи.

Светлана Ганчева: „Ако някой ми каже, че работи, ще го помоля ето с това левче да отиде навън и да купи един билет за автобус от “работещия” автомат от първата част на “Интегрирания градски транспорт”."
Христо Иванов, заместник-кмет на Варна: „Това, което е включено във втората фаза, са различни компоненти от първата фаза.“

Доводи против имаше и общинския съветник Григор Григоров заради съмнение, че подмяна на ВиК мрежата е предвидена за финансиране и в бюджета на предприятието.

Григор Григоров, общински съветник: "За следващите 4 години са отделени за инвестиции във ВиК мрежата 28 милиона. И ако община Варна изгради тази нова ВиК мрежа, тя трябва да я предаде безвъзмездно за опериране.“

Припомняме, че през август месец тази година министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви, че до няколко години Варна ще има нов воден цикъл, за изграждането на който са отделени 120 милиона лева от бюджета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова се срещна с протестиращите срещу добива на газ в Добруджа
Мая Манолова се срещна с протестиращите срещу добива на газ в Добруджа
Кампания ще насърчава доброволното кръводаряване
Кампания ще насърчава доброволното кръводаряване