ГЕРБ и БСП влязоха в остър спор по няколко теми. От ляво се противопоставиха на два доклада - този на правителството за националната сигурност и този на временната комисия за новите самолети на бойната авиация. Спорът "Грипен" - "Ф-16" стана повод дори и за размяна на обвинения в лобизъм. В студиото на "Денят започва" темата за Доклада за националната ни сигурност коментираха Христо Гаджев - депутат от ГЕРБ и Николай Цонков - депутат от БСП за България.

Ние от БСП за България не може да приемем, че Русия е основна заплаха за България. Виждаме санкциите докъде доведоха България. Срина се икономическият търговски оборот с руснаците, може би единствено се запази туризмът и туристическият поток, коментира Доклада за състоянието на националната сигурност депутатът от левицата Николай Цонков.

"Никъде в целия доклад няма текст, който да определя Русия като външна заплаха за България. В доклада се казва, че Русия представлява нестабилност. Северното черноморско крайбрежие е зона на замразени конфликти. Руската федерация струпва значително количество въоръжение и техника в Кримският полуостров", обясни депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

Според него докладът е достатъчно обективен и отразява заплахите, които са налице пред България. "Той е разделен на три части. Първата част дава картина за ситуацията в момента, втората – какво се е свършило през 2016 г. Третата – политиките, които трябва да се следват занапред. Той обхваща цялата ситуация не само на външни заплахи, но и на вътрешни", каза Гаджев.

Според Цонков, докладът е едностранчиво подготвен и написан и в него има редица пропуски. "Не бих казал, че са извадени точните констатации и позицията, която трябва да има България от гледна точка на Турция. Вътрешната нестабилност оказва негативно влияние върху българските условия и може да очакваме засилване на миграционния натиск върху България", заяви Цонков.

Гаджев отчете, че има намаление на бежанския натиск към българската граница, но това не трябва да ни успокоява.

​БСП няма да подкрепи доклада за национална сигурност

​БСП няма да подкрепи доклада за национална сигурност

БСП няма да подкрепи доклада за национална сигурност, в който Русия се посочва като заплаха. Решението е взето на днешното заседание на Изпълнителното...

Българският доклад за национална сигурност: заплаха ли е Русия?

Българският доклад за национална сигурност: заплаха ли е Русия?

Докладът на правителството за състоянието на националната сигурност за 2016 година, в който се посочва, че Русия представлява риск за националната ни...