НОВИНИ

Спорът за Гибралтар е решен. Ще има среща на върха за Брекзит

Край на съмненията дали утре срещата на върха в Брюксел за одобряване на споразумението за Брекзит ще се състои. Пречката - заплахата на Испания да наложи вето - отпадна, защото след преговори с Мадрид и Лондон, Евросъюзът успя да договори споразумение за Гибралтар. Тази вечер британският премиер Тереза Мей е в Брюксел за разговори с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.Вижте прякото включване на кореспондента на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:16, 24.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Въпросът за Гибралтар действително можеше да спре срещата на върха утре, което би означавало да има и проблеми със споразумението. Днес испанският премиер Педро Санчес обяви, че след многочасови преговори между Лондон и Мадрид, двете страни са се разбрали за бъдещето на Гибралтар.

Той е извънморска британска територия в южната част на Испания и Мадрид иска много активно да участва във вземането на решенията за бъдещето на Гибралтар. При референдума за напускането на Великобритания 96% от хората, които живеят там, гласуваха за това да останат в ЕС.

Педро Санчес, премиер на Испания: Когато Великобритания напусне ЕС, политическите, юридическите и дори географските отношения на Гибралтар с общността ще преминават през Испания.
;

Това, което лидерите ще подпишат утре, е споразумението за Брекзит и политическата декларация за бъдещите отношения, но това не означава, че те ще станат факт. Те могат да бъдат отхвърлени от британския парламент, който ще ги обсъжда и гласува в началото на декември. А могат да бъдат отхвърлени и от ЕП. Така че това е е дна стъпка в посока на Брекзит, но не и последната.

; ;

Извънредна среща на върха за Брекзит утре

Тази вечер британският премиер Тереза Мей разговаря в Брюксел с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в навечерието на срещата на върха за Брекзит утре.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Постигнахме въпросът за Гибралтар да влезе в цялостното споразумение за напускане и преходния период. Винаги ще преговаряме от името на цялото семейство на Обединеното кралство, включително Гибралтар. Винаги ще защитаваме техните интереси и позицията на Великобритания по суверенитета на Гибралтар e непроменена и няма да се промени. Горда съм, че Гибралтар е британски и винаги ще стоя зад Гибралтар.

Днес Туск изпрати писмото покана до всички европейски лидери, включително и до българския премиер Бойко Борисов. Така че всички те се очакват утре в Брюксел.

Доналд Туск написа в Туитър, че очаква мотото на утрешната среща да бъде "Приятелите винаги ще останат приятели" по аналогия с песента на Фреди Меркюри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И днес протести в страната срещу високите цени на горивата
И днес протести в страната срещу високите цени на горивата
Масови безредици по време на протеста на жълтите жилетки в Париж
Масови безредици по време на протеста на "жълтите жилетки" в Париж