НОВИНИ

Спорът ЗА и ПРОТИВ споразумението СЕТА

На 1 април влиза в сила търговското споразумение между Канада и ЕС, известно като СЕТА. То ще премахне над 90 процента от митническите тарифи върху стоки и услуги. Споразумението обаче влиза в сила само частично и временно, защото националните и регионални парламенти на страните от ЕС също трябва да го подкрепят. Не е ясно какво ще е бъдещето на СЕТА, ако някоя от страните реши да не го подкрепи.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:57, 23.02.2017
Чете се за: 01:57 мин.
По света

Търговското споразумение между ЕС и Канада, което месеци наред е обект на разгорещени дебати, съдържа над 1500 страници. Политиците в Европейския парламент се разделиха на два лагера при гласуването му. Европейските експерти също не са единни в позициите си.

Ферди Де Виле - професор по политическа икономика в Университета в Гент, член на мозъчния тръст "Минерва"
Според привържениците на СЕТА, предимствата са, че повече търговия ще доведе до повече инвестиции и повече икономически растеж. Според мен обаче този растеж няма да е особено значителен, от порядъка на 0,1 процента от БВП на ЕС. Освен това може да е за сметка на трудовите, екологичните и потребителските стандарти. Има и опасения, че специфичният механизъм за споровете между държавите и инвеститори, би ощетил демокрацията. Аз разбирам някои от притесненията на противниците на СЕТА и мисля, че понякога се отхвърлят с лека ръка. Застъпниците казват, че СЕТА има само предимства, а опасенията, че пазара ни ще бъде залят с генномодифицирани храни се използват от политиците за насаждане на страх.
Питър Клепе - ръководител на Брюкселското бюро на мозъчния тръст "Отворена Европа"
СЕТА всъщност по никакъв начин не позволява в Европа за влязат продукти, които не отговарят на европейските директиви за качество и на националните законодателства за защитата на здравето. Споразумението има само предимства, защото 90 процента от митническите тарифи ще бъдат премахнати, така че европейските потребители ще плащат много по-малко за продукти и услуги, от Канада. Това ще увеличи и конкуренцията между европейските компании, което е хубаво.

Какво ще стане със СЕТА от тук нататък? СЕТА частично влиза в сила от 1 март. Предстоят обаче ратификации в 36 национални и регионални парламента. До сега никога не се е случвало един договор, който вече е влязъл в сила, след това да трябва да се гласува.

Питър Клепе
Добре е, че националните парламенти също трябва да ратифицират СЕТА, защото така споразумения като него или търговското между от ЕС и САЩ - стигат още по- близо до европейските граждани и не може да се каже, че някой през главата им,в Брюксел решава вместо тях. Въпросът е какво става със СЕТА, ако парламентите не го одобрят? Като цяло това би било лош сигнал към нашите търговски партньори, че ЕС не е надежден партньор.
Ферди Де Виле
Ако парламентите на Валония или България например, решат да не ратифицират СЕТА, не е ясно какви ще са последствията. Може би тези части от споразумението, които не са влезли в сила, никога няма да влязат Всяка държава членка може да намери нещо в това огромно споразумение от над 1500 страници, за което да каже - Това не е в европейските, а в нашите национални правомощия.

След протест на белгийския регион Валония миналата година в споразумението беше предоговорен и механизмът за уреждане на спорове между инвеститорите и държавата. Той е заменен с вид трибунал, който гарантира прозрачност и контрол върху избора на арбитрите.

Де Виле
Противопоставянето на Пол Маниет и Валония срещу СЕТА беше донякъде политически акт, но и по същество, защото търговските споразумения са се разширили като теми и съдържание, имат все по-голямо влияние върху всекидневния живот на хората или върху решенията на правителствата.
Клепе
По принцип няма нищо лошо да искаш повече дебат за СЕТА, но е жалко, че точно лидерът на район като Валония с голяма безработица, се противопоставя на създаването на нови работни места чрез свободната търговия.

Как новият български парламент ще гласува за СЕТА, предстои да видим след изборите. Другото много по-важно споразумение за ЕС, със САЩ, засега е във "фризера". Европейците сега очакват да видят дали новата администрация на Тръмп ще ги извади от там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на работници в град Ветрен заради неизплатени заплати
Протест на работници в град Ветрен заради неизплатени заплати
Протест на рибари във Варна заради липсата на визия за развитие в бранша
Протест на рибари във Варна заради липсата на визия за развитие в бранша