НОВИНИ

Спорът за собствеността на храм-паметника "Свети Александър Невски" влезе в съда

Днес ВАС заседава по делото за собствеността на храм-паметника “Св. Александър Невски”. Върховните съдии решиха, че ще се произнесат на закрито заседание по допустимостта на жалбите на Културно-историческото дружество “Будител”. Решението ще бъде обявено на сайта на ВАС. От него ще стане ясно дали делото ще бъде прекратено, или ще се даде ход по същество.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:36, 07.12.2015
Чете се за: 02:04 мин.
У нас

Културно-историческото дружество “Будител” заведе дело с аргумента, че катедралният храм трябва да е общонароден, а не собственост на Българската православна църква. Преди година Министерският съвет връчи акта за собственост на патриарх Неофит.

В 8:30 тази сутрин пред Върховния административен съд започна молебен, в който участваха епископи, свещеници и миряни. Целта беше да се изпроси божията помощ за запазване собствеността на катедралния храм “Свети Александър Невски” на Българската православна църква.

От Синода обясниха, че това не е протест, а начин, по който църквата казва своето мнение по въпроса. Още преди година културно-историческото дружество “Будител” заведе дело във Върховния административен съд срещу решението на Министерски съвет да даде собствеността на храма на църквата.

От дружеството смятат, че той е общонароден, защото е изграден със средствата на всички българи. Открили са и нарушения в Правилника на Министерски съвет, свързани с това, че не е имало публично обсъждане на промяната на собствеността и не са спазени сроковете за възражения. Към 8:50 пред съда беше и патриарх Неофит и членовете на Светия Синод.

Ето какво каза патриархът, както и хората, които участваха в молебена.

Неофит, патриарх Български: Трябва ли катедралният храм да остане на църквата ваше светейшество? Затова сме тук, за да помолим тези, от които зависи да бъдат честни и добри и да изпълнят това, което министерския съвет беше решил вече. Защо тези хора заведоха делото? Имат си своите виждания сигурно, аз не ги познавам, но не трябваше така изненадващо да внесат своите жалби, но с бога напред.

Епископ Григорий, викарий на патриарх Неофит: Не мога да говоря от тяхно има какво ги кара да предприемат това, но факт е че те са същите хора, които искаха да бъде върнат и храма в Батак…

Отец Кирил: Правдата е, че храмовете принадлежат на Българската православна църква, това е очевидно.

Христо Темелски, директор на Църковния институт: Министерски съвет е взел решение Министерството на обществените сгради да построи храма и го строи дълъг период от време и по една техническа грешка не е предало на времето собствеността на храма и затова беше предаден по времето на Близнашки.


;

Делото за собствеността на храма

Точно в 9. 00 часа Светият Синод начело с патриарх Неофит влязоха в съдебната зала. В съдебната зала адвокатът на Българската православно църква заяви, че жалбата на Културно-историческото дружество “Будител” е недопустима. Причината – липсва правен интерес за дружеството. От своя страна, адвокатът на дружество припомни, че жалбата е подадена заради сериозни нарушения на правилника на Министерския съвет при прехвърлянето на собствеността. Не е имало публично обсъждане, не са били спазени и сроковете за възражения. В съдебната зала патриарх Неофит заяви пред върховните съдии единствено, че се надява на добри резултати. Заседанието приключи за по-малко от час, а върховните съдии решиха да се произнесат по допустимост на жалбите на закрито заседание. На излизане от съдебната зала патриарх Неофит беше лаконичен.

Патриарх Неофит: “Тези съдебни решения са от компетенцията на нашите юристи”.

От сдружение “Будител” заявиха, че няма да отстъпят. Категорични са, че са на лице редица нарушения при прехвърлянето на собствеността.

- Една такава процедура трае 8 седмици, - казва председателят на сдружението Веселин Станков. - Това са два месеца. Те го направиха за осем дни.

Според председателя на сдружение “Будител” БПЦ трябва да стопанисва храма, но собствеността трябва да бъде всенародна.

Веселин Станков, председател на “Будител”: “Собствеността върху храм-паметника да бъде всенародна така, както го е решило Великото първо народно събрание”.

Поддържането на храма да бъде всенародно дело. Така както са го заложили нашите предци. В рамките на месец Върховният административен съд трябва да прецени дали жалбите са допустими. Ако това се случи, ще бъде насрочено заседание по същество, на което ще се реши съдбата на храм-паметника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 “Денят започва с култура” празнува 5 години
“Денят започва с култура” празнува 5 години
Денят започва с култура празнува 5 години
"Денят започва с култура" празнува 5 години