В първия от серията почивни дни софийското село Лозен събра малки и големи деца за инициативата "Sport Jungle 2016". Целта на събитието е да накара младежите поне за кратко да се откъснат от виртуалния свят, за да спортуват.

Лозен, Район Панчарево

"Sport Jungle 2016" е първото спортно събитие в село Лозен за последните 15 години. Целта на спортната джунгла е да насърчи спорта сред подрастващите. Най-голямата атракция по време на събитието беше спускането по въжен тролей, което се проведе в учебния център на БЧК.

"Не искаме нова кариера в Лозен"

Спортното събитие е част от кампанията срещу проекта за нова каменна кариера в Лозен. През март жителите на Лозен протестираха, след като в Държавен вестник излезе решение на Министерския съвет, с което се разрешава проучването за кариера за добив на строителни материали в изключително голям размер и дълга продължителност, точно над жилищната част на селото. Срещу решението са пуснати няколко жалби. Хората се опасяват, че ако има кариера в района, тя може да се превърне в екологична бомба за селото.

"На 6 януари 2016 г. правителството одобри Разрешение за проучване на възможността за добив на строителни материали в землището на село Лозен с размер 1 кв. км и продължителност 1 година. На базата на това одобрение, Министерство на енергетиката издава Разрешение №444 от 3 февруари 2016 г. на Фирма „Каменни фракции“ ЕООД да започне проучване на площ „Гората“ в землището на селото."
Поклоннически туризъм в село Лозен
Жителите на село Лозен са решени да продължат развитието на екотуризма в региона. В края на лятото трябва да бъде готов туристически маршрут, който ще преминава през всички храмове в Лозенската планина.


Костадин Соколов, сдружение "Бъдеще за Лозен"

В планината се намират четири манастира:
  • Германски манастир "Св. Иван Рилски".
  • Лозенски манастир "Св. Спас" - основан през 14 век и разрушаван и възстановяван няколко пъти.
  • Панчаревски (Урвишки) манастир "Св. Николай летни"- има подобна история.
  • Пасарелски манастир "Св. Петър и Павел" - в миналото е имало стара постройка, по-късно унищожена. Сегашната църква е от 19 в. Тя е зле запазена, но фреските ѝ са в добро състояние.