НОВИНИ

"Спри детето запази" - три знака ще пазят учениците в Русе

От утре учениците отново са на училище след пролетната ваканция. Три знака с кампанията на БНТ „Спри, детето запази" в Русе вече заострят вниманието на шофьорите, да пазят учениците. Те са поставени пред едни от най-големите училища в града.

bnt avatar logo
от БНТ
12:50, 10.04.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

През миналата година в Русе са станали близо 1200 инциденти на пътя. В 106 от случаите има блъснати пешеходци. Загиналите са 103-ма, а ранените 6. За голяма част от пътните произшествия, вина имат водачите. Петър Стоянов и дъщеря му Ренета в почивните дни обичат да карат колело. Момичето е петокласничка в училището по немски език, пред което е поставен един от знаците от кампанията „Спри, детето запази". Разказва, че обучението по безопасност на пътя е засилено.

Ренета Стоянова - 5 клас: "Сега учихме по час на класа имахме едни книжки за безопасност на движението, те бяха свързани с колелетата. Иначе преди учихме как да пресичаме, за светофарите. Понякога когато ще пресичаме колите не ни дават да пресечем, дори когато е зелено".

Бащата на Ренета споделя, че пред училището на дъщеря му има достатъчно знаци, които да привличат вниманието на шофьорите. Въпреки това обаче те често не се съобразяват с тях.

Петър Стоянов: "Това, което ми прави впечатление и като водач и като пешеходец е че нямат съображение, не дават предимство, спират в последния момент, свиркат. Затова винаги ѝ казвам да внимава".

Знаци от кампанията на БНТ има и на улица „Студентска", където се намират други 3 училища и на булевард „Придунавски", където потокът от коли е голям.

Наталия Кръстева - зам.-кмет на Община Русе: „В района на всички училища са поставени повдигнати пешеходни пътеки с два вида знаци - пресичат деца и внимание пешеходна пътека, като пред повечето училища знаците са и светлинни".

Понякога и самите пешеходци имат вина за произшествията. Миналата година в Русе са констатирани 18 нарушения - пресичане на забранени места или на червен сигнал на светофара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аз карам велосипед, последвай ме - поход из София
"Аз карам велосипед, последвай ме" - поход из София
Подписка за втори кабинков лифт в Банско
Подписка за втори кабинков лифт в Банско