Съпругата на бившия шеф на Интерпол Мън Хунвей, намиращ се в неизвестност от повече от три седмици, заяви, че не е сигурна дали мъжът ѝ е жив, след като беше задържан от китайските власти, предаде ДПА.

Бившия шеф на Интерпол Мън Хунвей
Бившия шеф на Интерпол Мън Хунвей © БТА

В интервю за BBC Грейс Мън каза, че няма никаква вест от съпруга си, откакто е изчезнал, и че получавала заплахи по телефона.

Преди това тя беше заявила, че нейният съпруг й бил изпратил съобщение в социалните мрежи с текста "Чакай обаждането ми" на 25 септември, деня, в който заминал за Китай от Лион. Минути по-късно изпратил последното си съобщение до нея, което било емотиконка, изобразяваща нож, което според нея означава, че той е в опасност.

"Смятам, че това е политическо преследване. Не съм сигурна дали е жив", каза Грейс Мън в излъченото снощи интервю за британската телевизия. Тя добави, че според нея "няма граници" на това, което Китай може да направи. "Те са жестоки", заяви съпругата.

Бившият директор на Интерпол е разследван за вземане на подкупи

Бившият директор на Интерпол е разследван за вземане на подкупи

Бившият директор на Интерпол Мън Хунвей е обвинен във вземане на подкупи, обявиха китайските власти. В края на септември беше съобщено за изчезването...

Мън, който в началото на месеца се оттегли от Интерпол и е също така заместник-министър на обществената сигурност на Китай, е разследван от китайския орган за борба с корупцията.

"Пред закона няма привилегии и изключения", заяви по-рано този месец китайското министерство на обществената сигурност. "Всеки, който нарушава закона, трябва да бъде строго наказан", добави министерството.