НОВИНИ

Спряха избора на фирма за ремонт на кораба “Академик”

Научно-изследователският кораб „Академик” в момента не може да извършва своята дейност. Миналата година държава отпусна 1.1 милиона лева за ремонта, който се отлага вече с месеци. Причината е прекратяване на процедурата по избор на фирма, която да извърши спешния ремонт. Така сагата с “Академик” продължава, а той е единственият български научно-изследователски кораб.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински, Д. Кираджиев
19:00, 28.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

В края на януари новият директор на Института по океанология професор Снежанка Мончева спря обществената поръчка за ремонта на “Академик” заради нарушени условия при изготвянето на офертата.

Проф. Снежанка Мончева, директор на Института по океанология към БАН
"При нея има доста несъвършенства, които не дават възможност отделните участници в обществената поръчка да предоставят точна ценова информация, така че накрая да участват равностойно в оценката на цената на поръчката. Това е първата неточност. И втората - съществени промени в условия на обявената поръчка, които биха променили кръга на заинтересованите лица, т.е. в самата поръчка има дискриминационни условия."
Според директора на Института завишена e и цената от 36 хиляди лева за обслужване на поръчката. Спирането ѝ доведе до спор между Националния съюз на превозвачите и Института по океанология, отнесен до Комисията за защита на конкуренцията. Така задължителният класов ремонт през пет години се бави и “Академик” не може да извършва своята научно-изследователска дейност.
Проф. Снежанка Мончева, директор на Института по океанология към БАН
"Единственият начин, който може да подпомогне по-бързото преоткриване на поръчката, отново е тeзи, които са подали жалбата, да я оттеглят."
Ако това стане бързо, забавянето на ремонта няма да се отрази на изследователската дейност.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про бойкотираха Закона за енергетиката
​Доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про бойкотираха Закона за енергетиката
Избори 2017: Александър Ненков, ГЕРБ
Избори 2017: Александър Ненков, ГЕРБ