НОВИНИ

Спряха кариера за мрамор заради протест на местни жители

Министерството на енергетиката спря днес концесията за добив на подземни богатства от находището в Куртово конаре, след като по-рано през деня хора от пловдивското село протестираха пред Народното събрание. Според жителите на селото кариерата от няколко години унищожава земеделската продукция в района.

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 08.04.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

От години жителите на Куртово конаре са подложени на непрекъснат прах и шум от кариерата, която е само на 700 метра от къщите им. Там се работи и нощем, а взривовете отекват надалеч. Стотици камиони, натоварени с варовик и мрамор всеки ден преминават през селото. Заради замърсения въздух реколтата драстично намалява всеки сезон.

Ева Заимова - с. Куртово Конаре: Нито дърветата можем нещо да използваме заради праха. Имаме пчелички близо там до кариерата - наполовина медът беше тази година. Пречи. И шумът и движението и асфалта се разрушиха от тия коли.

През 2012 год. държавната кариера е отдадена на концесия след направена положителна оценка за въздействие на околната среда.

Иван Георгиев - концесионер на кариерата: Да, защитена зона е, Натура 2000, но Натура 2000 това не е забранителна програма, това е начин за управление на природата.

От фирмата-концесионер заявиха, че за да ограничат замърсяването на въздуха са закупили инсталация за оросяване на производствения процес. Чакат обаче разрешение за ползване на вода.

Иван Георгиев - концесионер на кариерата: Имаме нередности. Аз ви казах кои са - това е проблемът с праха, който ние от една страна сме го решили с това, че овлажняваме пътя. В момента нямаме възможност да изградим инсталация, защото чакаме документ от Басейнова дирекция, за да ни посочи кой водоизточник да използваме.

През миналата година концесионерът е бил глобен от екоинспекцията за запрашаване на въздуха. От министерството на енергетиката също са установили нарушения, затова концесионния договор ще бъде спрян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България стана част от кампанията Време е да даваме, не да се предаваме
България стана част от кампанията "Време е да даваме, не да се предаваме"
В село Усойка не спят заради силен шум от цех за бетон
В село Усойка не спят заради силен шум от цех за бетон