НОВИНИ

Спряха плана за референдум за независимостта на Каталуния

Конституционният съд на Испания преустанови действието на резолюция на правителството на Каталуния, предвиждаща произвеждане на референдум за независимост на автономната област.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:00, 14.12.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света
спряха плана референдум независимостта каталуния

Съдът каза, че е взел решението, след като е разгледал иск на испанското правителство срещу референдума. Това е поредният етап в правната битка между централното испанско правителство и сепаратистки настроените регионални каталунски власти.

Каталуния казва, че ще произведе референдум до септември следващата година. Съдът спря опит за подобен референдум през 2014 г.

Испанското правителство настоява, че конституцията не позволява нито отцепване, нито референдум.

Социологическите проучвания показват, че каталунците са поравно разделение по въпроса дали областта да остане част от Испания или да получи независимост.

Същевременно агенцията съобщава, че стотина каталунски сепаратисти изгориха снимки на испанския крал Фелипе Шести пред полицейско управление в град Манреса в областта. Демонстрантите замеряха сградата с балони, пълни с боя и скандираха "Независимост". Те протестираха срещу задържането на петима човека, които изгориха снимки на краля през септември в Барселона и бяха обвинени за обида срещу монархията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сформират сборни групи в детските градини в община Благоевград за празниците
Сформират сборни групи в детските градини в община Благоевград за празниците
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Тъжно вдъхновение
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Тъжно вдъхновение