НОВИНИ

Спътникови данни разкриха останки от изчезнали континенти под Антарктида

Учени използваха спътникови данни, за да изследват земната тектоника и затиснатите под ледовете на Антарктида образувания. Европейският спътник GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) е проучил скрития терен, измервайки силата на земното притегляне.

bnt avatar logo
от БТА
15:46, 10.11.2018
Чете се за: 00:26 мин.
Още
спътникови данни разкриха останки изчезнали континенти антарктида

"В Източна Антарктида видяхме интересна мозайка от геоложки характеристики, които разкриват основни прилики и разлики между кората под Антарктида и други континенти, с които е била свързана допреди 160 милиона години", обясни Фаусто Фепачоли от Британския антарктически институт.

Антарктида някога е била част от суперконтинента Гондвана. Той е започнал да се разпада преди около 130 милиона години, макар и връзката между Антарктида и Австралия да се е запазила допреди 55 милиона години.

Използвайки спътниковите и сеизмоложки данни, учените създадоха триизмерни карти на земната литосфера, изградена от кората и течната мантия. В нея са останките от древните континенти.

Данните от изследването могат да бъдат използвани и за да се предвиди как ледената маса над терена може да реагира на повишаващите се температури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Енио Мориконе празнува 90-годишен юбилей
Енио Мориконе празнува 90-годишен юбилей
Чичото на Новак Джокович поема организацията на Sofia Open 2019
Чичото на Новак Джокович поема организацията на Sofia Open 2019