Винопроизводители от Пловдивско не могат да разширят производството си, заради пречка при кандидатстване за европроекти. Заради това, че виненото грозде не е обявено за плод, собствениците на винарски изби не могат да отговорят на критериите за отпускане на евросубсидии. Това ги обрича сами да търсят начини за модернизиране на продукцията си.

Преди време Наталия Гаджева и съпругът ѝ кандидатстват за евросубсидии по подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони. Целта е със средствата държавата да ги подпомогне да построят нова, по-голяма винарска изба. Проектът им обаче няма да бъде одобрен, защото не събират максималния брой точки.

Наталия Гаджева – собственик на винарска изба: "Гроздето беше обявено за не плод, а плодовете печелят по 30 точки и оттам-нататък всички проекти, които преработват плодове са с приоритет. И тъй като гроздето не е плод, то няма да може да спечели 30 точки, за да бъдем конкурентни на останалите проекти, които кандидатстват по тази мярка".

Това ще попречи на малките винарни да развиват винен туризъм, смята Наталия Гаджева. Затова секторът настоява за поправка в законодателството.

Наталия Гаджева – собственик на винарска изба: "Един бранш, който се е доказал през годините, че той привлича все повече и повече туристи заради имиджа, който се опитваме всеки един от нас като производители се опитва да прави, остава игнориран оттам, откъдето всъщност може да очакваме най-основната помощ".

За сметка на това, миналогодишната реколта е била много добра. Произведени 60 000 бутилки вино. За миналата година винарската изба е изнесла 20% от продукцията си в чужбина. Надяват се през 2017 г. броят да бъде увеличен. Очаква се и 2017 г. да бъде плодородна на грозде. Производителите си пожелават все повече българи да пият родно вино, защото в момента напитката е по-предпочитана от чужденците.