Сърбия е във вихъра на шпионски скандал с участието на руски разузнавач и местни военни. Сръбският президент Александър Вучич разкри подробности около подривната дейност на чужди сили срещу страната му, като намекна, че в нея са замесени държави от Балканите и извън региона.

Видео, заснето в белградския квартал Земун в края на декември 2018-а, изпъна рязко добре настроените струни на сръбско-руските отношения почти година по-късно. Причината - преди четири дни видеото от среща между агент на руското разузнаване и бивш военен от сръбската армия, беше разпространено в медиите. Автентичността на кадрите беше потвърдена. Самоличността на участниците - също.

Мъжът, който подава плик с пари е Георгий Клебан, бивш заместник на руския военен аташе в Белград. Събеседникът му, който старателно брои парите в колата си, е сръбски подполковник с инициали З.К.

От Сръбската служба за сигурност и информация заявиха, че са наясно с подробностите по сделката, но засега няма да ги разкриват. Последва спешно заседание на Съвета за сигурност, а по-късно президентът Вучич изнесе цялата информация по този и други случаи, в които руският разузнавач се е срещал със сръбски военни. Вучич изрази недоумението си от случилото се.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Питам нашите руски приятели, а днес попитах и посланика на Руската федерация Александър Боцан-Харченко: Защо? Не виждам никаква логика във всичко това.

Александър Вучич напомни за руската подкрепа за оборудването на сръбската армия и за съвместните военни учения. Той увери, че страната му не иска да влиза в НАТО и изтъкна помощта, която Белград получава от Москва пред международните организации.

Сръбският президент изрази мнение, че Владимир Путин не е бил уведомен за дейността на Клебан. Той обяви, че разузнавачът вече не е на територията на Сърбия, но спомена за натиск от службите на други държави, чиито представители водели разговори за политически решения, рушащи страната му.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Става дума за представители на австрийските, германските и българските служби, ако не се лъжа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че шпионският скандал е неуспешен опит на някои страни да развалят визитата на Александър Вучич в Русия, насрочена за 4 декември.