НОВИНИ

Белград за убийството на сръбския лидер Иванович: Атентат срещу всички сърби

Властите в двете столици знаково се въздържаха от взаимни обвинения. Сърбия настоява да участва в разследването.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:42, 16.01.2018
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Хиляди жители на сръбската северна част на Косовска Митровица се стекоха със свещи и цветя, за да отдадат почит на Оливер Иванович. В Белград извънредно заседание на сръбския съвет за сигурност завърши с изявление на президента Вучич.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Който и да го е извършил - сърбин или албанец, или чужденец - това беше нападение срещу семейство Иванович, срещу сръбския народ в Косово и срещу Сърбия като цяло. Предупреждавам всички в Прищина и в някои други центрове на власт да не си помислят да използват това като претекст да нагазят в северната част на Косово. Защото това няма да им бъде позволено.

Вучич настоя мисиите на ООН и на Европейския съюз в Косово да допуснат сръбската прокуратура за борба с организираната престъпност да участва в разледването. От Евросъюза призоваха към сдържаност.

;
Мая Коциянчич, говорител за външната политика на ЕС: Ситуацията трябва да остане спокойна и всички страни да демонстрират сдържаност. Върховният представител Федерика Могерини вече отправи това послание към президентите Вучич и Тачи.

Защо е важно това припомни от Сараево бивш криминалист и министър от квотата на босненските сърби в правителството на Босна.

Драган Мектич, министър по сигурността на Босна и Херцеговина: Така се започна и през 91-ва в Сараево и на други места - със стрелби по невинни хора. Който и да е стрелял днес, това е било дело на полувоенна групировка, най-вероятно с политически мотиви.
;

„Сърбите са по-уплашени от сърбите, отколкото от албанците, страх ги е да надигнат глас срещу Белград“, беше казал Оливер Иванович миналия октомври, когато стана един от малцинството общински съветници в Северна Митровица, които не са от протежираната от Белград „Сръбска листа“. А днес единственият от десетимата сръбски депутати в Прищина, които не са от тази партия, коментира лаконично атентата.

Слободан Петрович, депутат в парламента на Косово: За съжаление от доста време се създава атмосфера на линч за политически инакомислещите.

Русия призова да спре разчистването на сметки в Косово, за да няма рецидив на етническите конфликти в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имплантирането на дефибрилатор - метод за лечение на сърдечно-съдови заболявания
Имплантирането на дефибрилатор - метод за лечение на сърдечно-съдови заболявания
НЕК има възможност да съхранява оборудването за АЕЦ „Белене“
НЕК има възможност да съхранява оборудването за АЕЦ „Белене“