НОВИНИ

Сърбия преди президентските избори

Сърбия е в очакване на президентските избори в неделя. Големият въпрос е ще успее ли премиерът Александър Вучич да спечели още на първия тур? Втори в проучванията е Лука Максимович, който на изборите се явява с псевдоним - Любиша Прелетачевич-Бели. Той изпревари много ветерани в сръбската политика, а с какво спечели симпатиите на сърбите - разказва Деян Йотов.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:50, 31.03.2017
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Лука Максимович е 25-годишен студент по масови комуникации и е от Младеновац, край Белград. Лидер е на пародийното политическо движение "Не си пробвал сармите" и беше издигнат за президент от гражданската инициатива "Само яко!" под псевдонима Любиша Прелетачевич.

Пародийната фамилия означава политик, който без скрупули мени партийната си лоялност - често срещано явление на сръбската сцена след падането от власт на Слободан Милошевич. Винаги целият в бяло, Любиша си казва чистосърдечно: "Обещавам да крада за себе си, но също да дам малко и на народа". И в характерен за все повече политици популистки стил продължава с взора към светлото бъдеще: "Всички ще вземат 16 заплати годишно, ще си построят 3-етажни къщи и няма да ходим на война".

Любиша Прелетачевич - Бели, кандидат за президент на Сърбия: "Виждайки какво се случи на политическата ни сцена през последните няколко месеца, да не говорим за последните 30 години, реших, виждайки, че имам подкрепата на народа, че ни трябва някой нов човек на политическата сцена. И че това определено трябва да бъде Бели. Не виждам какво може да ми попречи. Всичко ще е наред. Няма да се косите".

На местните избори миналата година формацията на Прелетачевич спечели изненадващо 21 на сто от гласовете в Младеновац и има 11 общински съветници.

А в момента изненадващо е на второ място в социологическите рейтинги - с 9,5 на сто подкрепа. С пренебрежимо малка разлика зад него са демократичните опозиционери Саша Янкович и Вук Йеремич и националистът Воислав Шешел.

Вучич гради имидж на проевропейски политик и по време на кампанията си се срещна с Ангела Меркел и редица други лидери от Европейския съюз.

Александър Вучич, премиер и кандидат за президент на Сърбия: "Политиката на Сърбия е да следва европейския път. Това е наша стратегическа цел. Основната причина е само една - искаме да сме като най-развитите западни икономики и обществото ни да е като тяхното".

Знаково обаче той посети и Кремъл, където благодари лично на президента Владимир Путин за подкрепата на Русия за запазването на териториалната цялост и суверенитета на Сърбия.

На заключителния си митинг в Крагуевац Вучич посъветва гражданите да не приемат изборите като шега. Комикът Прелетачевич отвърна задочно - че е изпълнил целта си. "Интересувайте се от политика, защото така и така тя се занимава с вас", посъветва той връстниците си, родени непосредствено преди или по време на югославските войни. Голяма част от тях са отвратени от политиците и досега не гласуваха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почти лято ни очаква през почивните дни
Почти лято ни очаква през почивните дни
Агенцията по храните все още не е сравнила качеството на стоките в България и в Западна Европа
Агенцията по храните все още не е сравнила качеството на стоките в България и в Западна Европа