НОВИНИ

Сърбия предлага на България помощ за охрана на границите

Възнамеряваме да помогнем на българските ни колеги, изпращайки сръбски сили на критичните точки на южната граница на България, с което ще облекчим и своето положение. Това заяви сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович пред журналисти днес на българо-сръбската граница. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и сръбският й колега посетиха граничните пунктове Калотина и Градина. Вижте прякото включване на Александър Марков от Калотина!

Александър Марков
от Александър Марков БТА
19:36, 07.08.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

България е наша съседна, приятелска страна и ние трябва да вземаме съвместни решения как най-добре да се защитава границата. Нито една от двете страни не бива да бъде оставяна сама да се справя с проблема, посочи министър Стефанович.

Небойша Стефанович - министър на вътрешните работи на Сърбия: Възнамеряваме да работим за увеличаване на съвместните наряди по общата ни граница от двете страни. Също така ще работим в по-тясно сътрудничество против трафика на мигранти. В Сърбия през последно време има над 2 хиляди души, арестувани заради това престъпление. Готови сме да помогнем на българските колеги като изпратим наши патрули по критичните точки на българо-турската граница, с което ще облекчим и своето положение.
;

Министър Бъчварова е благодарна за всяка помощ, която ни предлагат съседите и посочи, че ситуацията по границите ни се развива динамично. Най-правилният подход е да поддържаме контакт помежду си и да работим заедно. По думите ѝ, само съвместните усилия на двете държави могат да се справят с проблема с нелегалните имигранти.

Румяна Бъчварова - министър на вътрешните работи: И сръбската страна, и ние полагаме големи усилия, за да овладеем ситуацията с мигрантския натиск. И всички осъзнаваме, че сама държава със своите собствени усилия не може да осигури тази защита, която може да гарантира съвместните усилия на близки, съседни държави. Затова трябва заедно да споделяме информация, усилия и да създадем този ред, който ще ни изпрати много важно послание към трафикантите, че не е лесно и не е редно да се преминава през Балканския маршрут.
;

Бъчварова информира, че е поискала от Фронтекс 200 служители за подсилване на охраната на българските граници. Имаме уверение от Полша, че ще изпратят 60 човека, ще преценим дали те ще бъдат в рамките на тези 200, поясни министърът. По думите ѝ те ще бъдат локализирани на българо-турската и българо-сръбската граница.

Министър Бъчварова каза още, че очаква Турция да вземе необходимите мерки, за да не допуска увеличаване на мигрантския натиск от своя страна. Имаме уверението, че това ще се случи, посочи министърът. Тя каза още, че активно в страната се задържат нелегални имигранти. Работи се усилено по границите, наблюдава се и тенденцията за намаляване на дела на мигрантите без регистрация, които се опитват да излязат от страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два спасителни екипа на Столичната община пътуват към Скопие
Два спасителни екипа на Столичната община пътуват към Скопие
Тотомилионерът Красен Монев от Силистра получи своята награда
Тотомилионерът Красен Монев от Силистра получи своята награда