НОВИНИ

Сърбия скоро ще получи руските изтребители МиГ-29

Министърът на отбраната на Сърбия заяви, че страната скоро ще получи руските изтребители, нещо, което може да засили напрежението със съседни страни, съобщи Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:57, 13.02.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света
сърбия скоро получи руските изтребители миг

Министърът на отбраната Зоран Джорджевич заяви след завръщането си от едно от честите си посещения в Москва, че скоро на Сърбия ще бъдат доставени договорените шест самолета МиГ-29. Джорджевич добави, че Русия осигурява експерти, които да модернизират самолетите, получени от резервите на руската армия. Миговете ще бъдат оборудвани с най-модерно оръжие, радари, оптически и комуникационни системи, каза той.

В допълнение към изтребителите Сърбия ще получи 30 танка и също толкова бронирани коли от Русия. Също така Белград преговаря да получи други осем МиГ-29 и произведени в Русия противовъздушни системи от Беларус.

Въоръжаването на Сърбия предизвика тревога на Балканите, които през 90-те години бяха затънали в кървави войни, в които бяха убити над 110 000 души, а милиони останаха без дом. Хърватия, членка на НАТО, вече обяви, че купува изтребители и друга техника от западни страни в отговор на действията на Сърбия.

Официално Сърбия е на път да се присъедини към ЕС, но под натиска на Москва постоянно се накланя към Кремъл и неговата цел да държи страната извън НАТО и други западни институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саудитска Арабия отрича официално финансирането на радикалния ислям
Саудитска Арабия отрича официално финансирането на радикалния ислям
Вандали надраскаха с графити зала „22 септември“ в Благоевград
Вандали надраскаха с графити зала „22 септември“ в Благоевград