В Сърбия славата на руския президент не е за подценяване. Там има село, марка сливова ракия и няколко кафенета, които носят името му. Но скоро към този списък ще бъде прибавена и нова църква в село Банстол. Неин покровител ще бъде именно Владимир Путин.

От зелената боя по кораба на храма до извисяващите се златните куполи, новата църква не отстъпва на класическата и грандиозна руска архитектура.

Бранко Симинович, президент на фен-клуба, инициирал идеята за строеж на църквата: Лицето на Путин го има на дамско бельо, златни часовници и мобилни телефони. Защо да няма църква с неговото име? Това неминуемо ще го зарадва.

Според местните хора в Банстол, храмът е олицетворение на сръбско-руската дружба, която може да бъде проследена до общите славянски корени на двата народа.

Бранко Симонович, президент на фен-клуба, инициирал идеята за строеж на църквата: Ние сме две православни нации, свързани помежду си от общата ни история. История, в която е имало както приливи, така и отливи. Но Русия, винаги е била приятел на Сърбия и ни е помагала с каквото може. Сърбите винаги ще гледат към Русия, както за помощ, така и като модел на подражание.
Владимир Путин пристигна на посещение в Сърбия

Владимир Путин пристигна на посещение в Сърбия

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна на официално посещение в Сърбия, на летището го посрещна президентът на Сърбия Александър Вучич.

Една от причините за голямата почит на руския президент в Сърбия е войната с Косово. Тогава Русия отказва да приеме независимостта на новопоявилата се държава. Жест, който сърбите наскоро върнаха подобаващо, като не приеха отделянето на украинската патриаршия от московската.

Миодраг Йованович: Фактът, че Путин е на визита в Сърбия, означава много за нас като нация.

При визитата на Владимир Путин той и президентът на Сърбия - Александар Вучич, направиха обръщение към хиляди сърби пред най-големия православен храм на Балканите - "Св. Сава".