НОВИНИ

Сръбска църква ще бъде кръстена на Владимир Путин

В Сърбия славата на руския президент не е за подценяване. Там има село, марка сливова ракия и няколко кафенета, които носят името му. Но скоро към този списък ще бъде прибавена и нова църква в село Банстол. Неин покровител ще бъде именно Владимир Путин.

bnt avatar logo
от БНТ
16:12, 18.01.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

От зелената боя по кораба на храма до извисяващите се златните куполи, новата църква не отстъпва на класическата и грандиозна руска архитектура.

Бранко Симинович, президент на фен-клуба, инициирал идеята за строеж на църквата: Лицето на Путин го има на дамско бельо, златни часовници и мобилни телефони. Защо да няма църква с неговото име? Това неминуемо ще го зарадва.

Според местните хора в Банстол, храмът е олицетворение на сръбско-руската дружба, която може да бъде проследена до общите славянски корени на двата народа.

Бранко Симонович, президент на фен-клуба, инициирал идеята за строеж на църквата: Ние сме две православни нации, свързани помежду си от общата ни история. История, в която е имало както приливи, така и отливи. Но Русия, винаги е била приятел на Сърбия и ни е помагала с каквото може. Сърбите винаги ще гледат към Русия, както за помощ, така и като модел на подражание.
;

Една от причините за голямата почит на руския президент в Сърбия е войната с Косово. Тогава Русия отказва да приеме независимостта на новопоявилата се държава. Жест, който сърбите наскоро върнаха подобаващо, като не приеха отделянето на украинската патриаршия от московската.

Миодраг Йованович: Фактът, че Путин е на визита в Сърбия, означава много за нас като нация.

При визитата на Владимир Путин той и президентът на Сърбия - Александар Вучич, направиха обръщение към хиляди сърби пред най-големия православен храм на Балканите - "Св. Сава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Филип се възстановява след шока от катастрофата
Принц Филип се възстановява след шока от катастрофата
При мащабна операция беше разбита престъпна група за финансиране на тероризъм
При мащабна операция беше разбита престъпна група за финансиране на тероризъм