Сръбският президент Александър Вучич постави армията в пълна бойна готовност заради операция на косовски специални части в сръбските анклави на Северно Косово. Съобщава се за поне 11 ранени -петима полицаи и шестима цивилни. Задържаните са 23 -ма, съобщи Белград и не изключи да се намеси. Прищина определи предупрежденията като популистки и посочи, че задържаните са от няколко националности в рамките на борбата с организираната престъпност. Кейфор не предприе действия, защото операцията не е насочена срещу сръбската общност, а срещу престъпността.

Сирени известиха Северно Косово за началото на операцията на косовски командоси в четирите общини с предимно сръбско население. Сред задържаните са шефът на полицията в село Зубин поток и полицейски служители от управлението в Северна Митровица.

При Зубин поток се е стигнало до противопоставяне, косовските полицаи са преодолели пътна блокада на косовски сърби. Пред парламента в Белград президентът Александър Вучич заяви, че се правят опити за криминализиране на сърбите, а силите на НАТО КФОР, както и представители на Евросъюза отказват намеса, защото разглеждат операцията като чисто полицейска.

Александър Вучич - президент на Сърбия:"Много пъти съм казвал, че ще пазим мира и стабилността почти на всяка цена, но ни е достатъчно ясно за какво лицемерие става дума тук".

Вучич посочи, че унгарски служители на КФОР се опитали да успокоят ситуацията, но командирът им ги върнал обратно. Според Прищина операцията е срещу организирани престъпни групи, замесени в контрабанда, злоупотреба със служебно положение, корупция и незаконна търговия. Косовският президент Хашим Тачи призова сръбското население към спокойствие и съдействие.

Хашим Тачи - президент на Косово: Сред арестуваните са полицаи, длъжностни лица и редови граждани от различни етноси - албанци, сърби, босненци, както и руски гражданин, опитал се да попречи на полицията като се криел зад дипломатическия си статут.

Задържаният руският дипломат от ЮНМИК и негов колега са били освободени и получават медицинска помощ заради наранявания, съобщи мисията на ООН в Косово. По-рано Москва призова международните покровители на Прищина към упражняване на влияние срещу нова спирала на междуетническия конфликт.

© БГНЕС
Мащабна операция на полицията в Северно Косово

Мащабна операция на полицията в Северно Косово

Около 6:20 ч. тази сутрин в акция на спецчастите на Косово бяха извършени арести в общините в Северно Косово в "операция срещу контрабандата и организ...