НОВИНИ

Сръбският премиер напусна Брюксел след срещата си с Федерика Могерини

След срещата си с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини сръбският премиер Александър Вучич е решил да напусне Брюксел, така че днес няма да присъства на междуправителствената конференция ЕС-Сърбия, съобщава белградският вестник "Политика". Това е отговорът на Вучич на факта, че ЕС не е отклонил пречките за отваряне на глава 26 в преговорите между Сърбия и ЕС, а именно преодоляване на блокадата на Хърватия за отварянето на тази глава.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:41, 13.12.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света
сръбският премиер напусна брюксел срещата федерика могерини

Не за пръв път Загреб блокира отварянето на глави, същото се случи и с глави 23 и 24, пише изданието.

Вучич е заявил окачествил срещата с Могерини като много тежка и споделил своето мнение за поведението на някои страни в региона, преди всичко на Хърватия.

На междуправителствената конференция днес, на която е планирано да бъдат отворени глави 5 и 25 ще остане министър Ядранка Йоксимович, която отговаря за европейската интеграция.

"За ЕС хуманитарния център в Ниш е шпионско гнездо и заплаха", пише в заглавие вестник "Вечерне новости". Повод за публикацията е изказване на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров пред "Спутник", че Европейският съюз смята руско-сръбския хуманитарен център в Ниш за шпионско гнездо и заплаха за сигурността и иска неговото затваряне.

"А това, че по време на неговото същестуване са изчистени от мини над четири милиона квадратни метра и са обезвредени 1500 експлозивни устройства, това, че този център е оказал помощ в гасенето на пожари в Южна Европа, включително и в страни от ЕС, за това предпочитат да мълчат", заявил Лавров.

Русия няма да се меси във вътрешните въпроси на Сърбия и е готова да подпомогне отбранителната мощ на страната. От друга страна Белград никога няма да приеме санкции спрямо Руската федерация, нито ще стане антируска страна. Това са ключовите послания, които в Белград в понеделник си размениха ръководителят на руската дипрломация Сергей Лавров и неговите домакини премиерът Александър Вучич, президентът Томислав Николич и външният министър Ивица Дачич, отбелязва "Вечерне новости".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
335 000 лв. до момента са събрани от SMS-и за Хитрино
335 000 лв. до момента са събрани от SMS-и за Хитрино
7800 цивилни напуснаха контролираните от опозицията райони на Алепо
7800 цивилни напуснаха контролираните от опозицията райони на Алепо