НОВИНИ

Сръбският премиер не предаде на ЕК протестно писмо за Каталуния

Сръбският премиер Ана Бърнабич по молба на испанските власти не предаде на Европейската комисия протестно писмо във връзка с исказването на говорителя на ЕК за ситуацията в испанската автономна област Каталуния и сръбската област Косово, съобщи ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:10, 11.10.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света
сръбският премиер предаде протестно писмо каталуния

Бърнабич заяви това във вторник на пресконференция в Брюксел.

Ние подготвихме писмо, но по молба на нашите партньори и приятели от Испания, които са изправени пред трудна ситуация, аз не го взех със себе си. Но ние, разбира се, обсъждаме този въпрос, защото това е много важна тема. Много е важно да се подчертае, че ЕС трябва да бъде неутрален по въпросите за статута, заяви Бърнабич.

В началото на октомври на пресконференция в Брюксел говорителят на ЕК Маргаритис Схинас каза, че ситуацията в Каталуния и Косово е несъпоставима, тъй като Испания е членка на ЕС. Веднага след това президентът на Сърбия нарече реакцията на ЕС за референдума в Каталуния най-ужасен пример за двойни стандарти в световната политика и свика извънредно заседание на правителството. Освен това Бърнабич тогава заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич и правителството ще изпратят протестно писмо в Европейската комисия във връзка с изявлението на Схинас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС прие оставката на Антон Тодоров
НС прие оставката на Антон Тодоров
Варна ще е домакин на състезание по медиация за студенти
Варна ще е домакин на състезание по медиация за студенти