НОВИНИ

Сръбският президент на визита в Косово

Четири дни след убийството на сръбския косовски политик Оливер Иванович сръбският президент Александър Вучич пристигна в Косово, за да разговаря с косовските сърби в северната и централната част на страната. Той ги призова да не напускат района, а на косовските албанци обеща Сърбия да пази мира.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:30, 20.01.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Президентът Вучич започна обиколката си от манастира Банска, където го очакваха много хора. После отиде в Косовска Митровица и положи венец на мястото, където бе застрелян Оливер Иванович - пред сградата на неговата Партия Свобода, демокрация, справедливост. Белград и Прищина ще обменят информация за убийството, разследването ще е ключово, за да премахне страха и тревогата, каза Вучич и изрази съжаление, че сръбската страна не е била допусната да участва в него. Вучич увери местните сърби, че не са забравени, а посланието му към местните албанци беше, че въпреки нерядко различните интереси Сърбия ще пази сигурността.

Александър Вучич президент на Сърбия: Сърбите трябва да останат и да оцелеят в домовете си в Косово, не бива съърбите да са по-малко на територията, където винаги са живели. Ние като държава ще направим всичко възможно да помогнем.

Ще направим всичко възможно да гарантираме мира и сигурността на всяко албанско и сърбско семейство.

Визитата на Вучич, първата му в Косово като държавен глава, е двудневна. Той ще посети манастира Грачаница и Лапле село край Прищина. Танюг събщи за засилени мерки са сигурност и полицейско присъствие в Косовска Митровица още от сутринта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Със състезания и намалени карти отбелязаха световния ден на снега в Боровец
Със състезания и намалени карти отбелязаха световния ден на снега в Боровец
Последно сбогом със Стефан Илиев - Чечо
Последно сбогом със Стефан Илиев - Чечо