НОВИНИ

​Сръбският президент определи убийството ​на Иванович ​като "терористичен акт"

Сръбският президент Александър Вучич нарече "терористичен акт" убийството на лидера на Гражданска инициатива "Свобода, демокрация, истина" Оливер Иванович тази сутрин в Косово, предаде Танюг. Вучич заяви това в обръщение към нацията след заседание на Съвета за национална сигурност.

bnt avatar logo
от БТА
16:23, 16.01.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас
​сръбският президент определи убийството ​на иванович ​като терористичен акт

"Убийството на Оливер Иванович е терористичен акт. И ние ще се отнасяме към него като към терористичен акт", каза Вучич. Сръбският президент каза, че тази сутрин е обещал на съпругата на Иванович, че убийците му ще бъдат намерени. Той заяви, че няма доверие в косовските органи, но се надява, че те ще бъдат в състояние да проведат разследване, а ако не могат - Сърбия ще го направи със сигурност.

Вучич каза, че няма пълномощия да говори за информацията, с която разполагат сръбските служби за сигурност във връзка с убийството на Иванович, но "има много интересни детайли, които сочат към възможните извършители". Той съобщи, че е изпратено писмо на органите на мисията на ООН в Косово ЮНМИК и на мисията на ЕС ЕУЛЕКС, в което се настоява държавните органи на Сърбия да участват в разследването на убийството на Иванович. Искането било договорено на заседанието на Съвета за национална сигурност.

Президентът изтъкна, че престъплението е извършено на територия, която не е под ефективния контрол на Сърбия, и затова трябва да се чака реакцията на международната общност. "Това е нападение срещу семейство Иванович, Северно Косово и сърбите като цяло", каза Вучич.

Президентът каза, че в близко време ще посети Северно Косово, "за да поговори с народа, който чака това". Той отбеляза, че не е лесно да се живее в район, където постоянно подпалват автомобили или приготвеното за зимата сено.

"Знаете ли колко коли са подпалени от 1999 до 2010 г.? Само официално потвърдените случаи в Северно Косово, където се предполага, че живеят само сърби, наброяват 120", каза президентът, цитиран от ТАСС.
Той предупреди косовските власти да не използват убийството на Иванович за изпращане на сили за сигурност в Северно Косово и "да отнемат последното, което е останало" на сърбите.

Вучич каза, че "Белград винаги е готов за преговори с Прищина", но одобри решението на директора на сръбската правителствената канцелария за Косово Марко Джурич да прекрати днес преговорите в рамките на техническия диалог между Белград и Прищина в Брюксел заради убийството тази сутрин. "Трудно е да се преговаря, когато ежедневно постъпват заплахи с война и конфликти в Косово", заяви Вучич.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шанс за живот без парализа
Шанс за живот без парализа
Здравното министерство и областните болници се договориха за преструктуриране
Здравното министерство и областните болници се договориха за преструктуриране