НОВИНИ

​Сръбският президент свика заседание на Съвета за национална сигурност

Сръбският президент Александър Вучич свика заседание на Съвета за национална сигурност заради нарастващо напрежение сред косовските сърби и информации, че те планират да обявят автономия. Поводът е изтичането днес на крайния срок, даден от Евросъюза на косовските власти да приемат устав на Съюза на сръбските общини. Така те биха получили ограничена автономия. Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи призоваха двете общности да не се поддават на провокации и подчертаха решимостта си за гарантиране на мира на Западните Балкани.

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 04.08.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Извънредното заседание на Съвета за национална сигурност при президента в Белград бе свикано на фона на обвинения, че косовските власти се подготвят да поемат контрола над ключови инфраструктурни обекти в сръбските анклави на Северно Косово.

Вместо да обсъждаме неизпълнението от страна на Прищина на задължението за създаване на Съюз на сръбските общини, трябва да бъдем доволни, че сърбите в Косово не са нападани, заяви Александър Вучич. Той обвини за кризата в Косово "многослойни агентурни действия" както от чужбина, така и в страната.

Александър Вучич - президент на Сърбия: По повод опасенията сред нашите хора, призовавам ги: Не се страхувайте. Повтарям това, което съм казвал многократно - ще направя всичко за запазване на мира и стабилността на практически всяка цена.

Белград предупреди косовските сърби за провокации, насочени към разединение на сръбската общност в Косово и отслабване позициите на Белград в преговорите с Прищина.

Марко Джурич - директор на сръбската правителствена служба за Косово: Сърбите в Косово ще запазят спокойствие, няма да се поддадат на провокации или да дадат на някого фалшив повод за организирано насилие.

По-рано сръбският президент Вучич обяви, че ще настоява мисията на НАТО Кейфор да предотврати всеки опит за завземане на ВЕЦ Газиводе, трафостанция Валач или друго съоръжение с ключово значение за косовските сърби. Девет бронирани коли на Алианса, десетки войници и хеликоптер вече подсигуриха района на езерото Газиводе в рамките на планирано учение, което е в ход от четвъртък.

Косовският премиер Рамуш Харадинай обяви, че всеки опит на косовските сърби да обявят автономия ще получи подобаващ отговор. Косовският президент Хашим Тачи увери, че в Прищина е създаден екип по финализиране на проекта за статут на косовските сръбски общини. Създаването им е залегнало в договор от 2013 г. за нормализиране на двустранните отношения, постигнат с посредничеството на Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екстремно време в Западна Европа: Живакът удари над 45 градуса
Екстремно време в Западна Европа: Живакът удари над 45 градуса
Какво се случва с паметниците на културата в Пловдив?
Какво се случва с паметниците на културата в Пловдив?