НОВИНИ

Какви са причините за поскъпването на тока и природния газ?

Средно с 2% поскъпват тока, топлата вода, природния газ и парното от днес. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:47, 01.07.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Близо три часа отне на комисията за енергийно и водно регулиране да определи новите цени на тока, парното и топлата вода. Най-голямо е увеличението на електроенергията в Западна България, а най-малко - в Югоизточна.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Макар трета година да продължава една съществена и дълбока реформа в енергийния сектор, българските потребители реално не чувстват тази тежест.

Комисията е намалила значително исканията на енергийните дружества за поскъпване.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Проверката, която извършихме, установява, че 33 млн. и половина са средствата, които са били запланувани и неосъществени като инвестиции и това се отчита в сегашното ценово решение със знак минус.

И докато за битовите потребители това е второ увеличение на цените в рамките на три месеца, цената на тока за малките фирми ще падне с до 11%. Според Иванов така ще се коригира отдавна съществуваща несправедливост на пазара - бизнес клиентите да субсидират битовите. Енергийната комисия предвижда и по-висока санкция за крадците на ток.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Цената, която крадците на електроенергия трябва да заплатят, вече няма да бъде както преди се отчиташе цена на технологични разходи.

Заради повишението на цената на природния газ с 2% се променят и цените на парното и топлата вода. Най-много поскъпва отоплението в Перник, Сливен и Русе. Иванов се надява да има ново преизчисление на цените, но този път като намаление от октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на народните танци в Разлог
Фестивал на народните танци в Разлог
Тежки сблъсъци между мигранти във френския град Кале
Тежки сблъсъци между мигранти във френския град Кале