НОВИНИ

Среднощно записване на първокласници

Среднощно записване за кандидатстване в първи клас. Така за някои родители започна подаването на документи в най-предпочитаните столични училища. Въпреки че поредността на подаване на заявления няма да играе роля, както беше в миналото, опашки от нетърпеливи родители отново имаше.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:48, 04.04.2016
Чете се за: 01:47 мин.
Още

Записването започна сравнително нормално в повечето училища. Всяко определя само кога да започне да приема документи. Днес беше стартът за повечето от по-желаните училища. Критериите за кандидатстване се определят от педагогическия съвет на всяко училище. Основните критерии са свързани с това: дали семейството живее в близост до училището - доказва се с адресна регистрация, дали брат или сестра на кандидат-първокласника се обучават вече в това училище, дали детето е било в подготвителна група в същото училище. С приоритет са още деца със специални образователни потребности, сираци, деца на инвалиди.

Тази година първокласниците в София са над 12 200. В момента в подготвителните групи има над 13 300 деца. Но там има 6-годишни и 5-годишни. Трудно да се каже колко точно ще бъдат първокласниците в София. Защото няма как от министерството да знаят колко родители ще изпратят децата си на 6 години в първи клас. Очакванията са първокласниците в София да бъдат с около 200 повече.

Места за всички ще има, категорични са от МОН. В момента в столицата има 230 училища - държавни и частни. 6-7 от тях приемат документи онлайн. Това са основно големи училища с много кандидати. В по-крайните квартали подобни мерки не са необходими, защото децата са по-малко.

Всички родители кандидатстват в няколко училища. Казват, че това не е презастраховка, а е просто задължително в столицата. Причината - не винаги първото желание за класиране се сбъдва. Това е и причината още през 3 през нощта пред 51-во училище - традиционно желано - да се образува опашка.

В този час най-нетърпеливите и амбициозни родители се събрали пред 51-во училище и създали този списък за поредността на записване. Венета Йовчева приела щафетата от друг родител. Стои на вратата и следи да се спазва реда за влизане. Казва, че така няма да възникне конфликт между родителите.

Венета Йовчева - баба на първокласник: "За мене това е добра организация, но не е било необходимо толкова рано през нощта да се записват хората".
Деяна Милушева - заместник директор на 51 СОУ ,,Елисавета Багряна", София: "Но те са се редили през нощта най-тесния кръг, тоест тези, които живеят около училище и ще влязат, защото са най-близо до училище. Някои от тях казаха, че са се веселили и им е било хубаво през нощта. Много спокойни бяха".

Поредността на подаване на заявление за кандидатстване ще има значение в много редки изолирани случаи.

Деяна Милушева - заместник-директор на 51 СОУ ,, Елисавета Багряна", София: "Само при равен брой точки, но от години не се е случвало подобно нещо да има много голям равен брой точки и да гледаме входящия номер".

От МОН обясниха, че не е задължително едно дете да учи в кварталното училище. родителите могат да кандидатстват и в район близък до местоработата например.

Евгения Вълкова - старши експерт в РИО "София-град": "Няма критерий местоживеене, който точно да определя кандидатите за дадено училище, тъй като може дете от Люлин да се записва в училище в Младост и обратно или в центъра. Но ние имаме разговор и писма до Столична община във връзка с това разпределение на териториите - да няма необхваната територия от училищата на даден район".

Срокът за подаване на заявления е до 30 май. класирането ще бъде обявено на 3 юни, а записването ще бъде на 6 и 7 юни.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
55-годишна учителка от Пловдив завърши трето висше с пълно отличие
55-годишна учителка от Пловдив завърши трето висше с пълно отличие
Цветята от градината на баба
Цветята от градината на баба