НОВИНИ

Средновековен рицарски замък в Сирия се нуждае от спешна реставрация

Известният исторически обект на ЮНЕСКО в Сирия, замъкът "Крак де Шевалие", е един от най-запазените средновековни замъци. За жалост, той се нуждае от спешна реставрация, тъй като, сирийската гражданска война е оставила своите следи върху него.

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 27.12.2018
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Построен от кръстоносците, замъкът "Крак де Шевалие" датира от XI век. Той се намира високо на хълмовете около сирийския град Хомс. Макар и да е считан за една от най-запазените средновековни крепости, през 2012 г. той е превзет от терористи, заради неговото стратегическо разположение на границата между Сирия и Ливан.

Сирийски правителствени и антиправителствени части са водели сражение за контрола на крепостта. Битката продължила почти 2 години. Правителствените части използвали въздушни удари, а терористите в опитите си да се защитят, взривили стъпалата на замъка. Всичко това довело до огромни щети върху историческия обект.

Хазем Хана, заместник-ръководител на дирекция "Антики и музеи"в Дамаск: От март 2014 година, когато си върнахме контрола върху замъка, нашата дирекция започна незабавна реставрация. Поставихме дървени опори на най-засегнатите места и се подготвяме за цялостна реставрация.

Преди сирийската криза, замъкът е бил една от най-посещаваните туристически дестинации. През 2009 г. близо 10 000 туристи са го посетили.

Макар и крепостта да е стабилизирана, все още се не е извършена цялостна реставрация. ЮНЕСКО отказва да я извърши, заради опасения от възникване на нов конфликт. Само един археологически екип от Унгария се наема с тази трудна задача.

Хазем Хана: Правителството се съгласи да финансира реставрацията на най-повредена част от крепостта, която вече започва да се руши. Все още имаме надежда.

Пред сирийското правителство стоят множество хуманитарни кризи. Над 5 милиона и половина бежанци очакват помощи. Без външна финансова подкрепа е невъзможно "Крак де Шевалие" да възвърне предишната си слава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 години от атентата срещу българската база Индия в Кербала
15 години от атентата срещу българската база "Индия" в Кербала
Кабинетът отпусна средства за нова зала за отбора по художествена гимнастика
Кабинетът отпусна средства за нова зала за отбора по художествена гимнастика