НОВИНИ

Средновековният Брюж се сдоби с биропровод

Средновековният белгийския град Брюж се сдоби с уникална съвременна забележителност - една местна пивоварна изгради специален тръбопровод, по който да изпраща бирата си до завода за бутилиране. Това е първият подобен проект в Европа-а чрез него Брюж се отърва от тежките бирени цистерни, които разбиваха калдъръмените улици на историческия му център.

bnt avatar logo
от БНТ
23:11, 17.09.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Готически тухлени сгради, канали и църкви и тълпи от туристи - това е центърът на Северната Венеция, както наричат Брюж. Градът е свързан с производството на бира, но уличките, направени някога за каруци, трудно поемат 40-тонни цистерни.

Ксавие Ванесте, управляващ директор на пивоварната: Всеки ден пращахме по 4-5 цистерни. Това е проблем по екологични причини и също така пречи на живота в центъра на Брюж.

Пивоварната Халве Маан е тук от 5 века, но днес има завод за бутилиране на 3 км от стария град. Идеята да го захранват с бира под земята хрумнала на директора, докато гледал как работници полагат подземни кабели. Планирането и строителството на биропровода отнемат 5 години и половина.

Ксавие Ванесте, управляващ директор на пивоварната: Трябваше да направим тръбопровода, без да разкопаваме всички улици, защото старият град е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Работихме с най-съвременни техники за подземно пробиване.

Проектът за 4 млн. евро е субсидиран от регионалните власти. Интересът към него е голям, някои жители искат да платят, за да имат кранчета за бира в домовете си. Това води до набавяне на 350 000 евро чрез т.нар. crowdfunding - събиране на средства от хора. Инвестициите ще се изплащат в натура. Внеслите най-голяма сума от 7500 евро ще получават бутилка бира всеки ден до края на живота си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия ще свика извънредно заседание на СС на ООН заради ударите на САЩ в Сирия
Русия ще свика извънредно заседание на СС на ООН заради ударите на САЩ в Сирия
Предаването Библиотеката с наградата на София за журналистика
Предаването "Библиотеката" с наградата на София за журналистика