НОВИНИ

Среща между ръководството на Софийския районен съд и членове на ВСС

Седмица след протеста на най-натоварения съд в страната - Софийския районен, председателят му в оставка Методи Лалов покани на среща Съдийската колегия и председателя на Софийския градски съд. Свръхнатовареността, липсата на кадри и ниското заплащане бяха сред обсъжданите теми.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:54, 16.12.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

С внасянето на огромна кутия, пълна с призовките за връчване само за днешния ден, започна срещата между представителите на Софийския районен съд и трима от членовете на Висшия съдебен съвет. Още в началото на срещата председателят на Районния съд в оставка Методи Лалов определи като невярно твърдението, че протестът отпреди седмица е имал политическа окраска и повтори отново проблемите, нерешени с години.

Методи Лалов - председател на Софийския районен съд: "Как може някой да ни пришие политически предтекст. Проблемите са свръхнатовареност, недостатъчна кадрова обезпеченост и неадекватно заплащане на възнагражденията на съдебните служители с оглед на натовареността им".

В подкрепа на тези твърдения са и числата - ако през 2006 г. напусналите съдебната администрация служители са били 47, то 10 години по-късно - през 2016 г. са вече 104. Ръководството на Софийския градски съд подкрепи исканията на колегите си. От Висшия съдебен съвет пък признаха, че въпреки проведените разговори през годините, резултатите очевидно не са достатъчни.

Калоян Топалов - председател на Софийски градски съд: "Тази тенденция за увеличаване броя на делата, бъдете сигурни, ако не бъде разрешен този проблем, ще увеличава тенденцията на напускане на колеги".
Соня Найденова - член на ВСС: "Ако се акцентира върху бързото произнасяне и бързото приключване по делата, ще страда качеството на правосъдието".

Според Лалов средствата от над 200 000 лева, които се плащат за забавено правосъдие, можело да се инвестират за администрация и съдийски щатове, така че гражданите да са доволни от качеството на правосъдието.

Методи Лалов - председател на Софийския районен съд: "Вижте данните - Холандия - 17 000 000 и 19 районни съдилища. България 7 000 000 - 113 районни съдилища.

От ВСС смятат, че закриването на районни съдилища няма да реши проблема, а ще превърне Районния съд в София в мегаструктура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Банско трудно събира дължимите от англичани данъци
Община Банско трудно събира дължимите от англичани данъци
Повдигат три обвинения на задържания шеф в ДАНС
Повдигат три обвинения на задържания шеф в ДАНС