НОВИНИ

10 млн. лева повече за социални услуги

Министерството на труда и социалната политика отпуска за тази година над 10 млн. лева повече за социални услуги. Това стана ясно днес във Велико Търново по време на единадесетия форум на доставчиците на социални услуги.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
16:20, 13.04.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Средствата ще бъдат приоритетно насочени за повишаване качеството на услугите у нас, както и за намаляване на бедността. По време на срещата представителите от общините, работещите в сектора, обсъдиха и въпроса за изваждането на децата от домове в страната.

Въпреки че през последните седем години броят на социалните домове за деца драстично намалява, проблемът с броя на лицата с увреждания у нас остава.

Мая Стоицова – община Банско: Много се увеличи броят на децата и хората с увреждания. Общините нямат финансовия ресурс, държавата се затруднява да намери този финансов механизъм, за да осигури средства.

Ваньо Шарков, зам.-министър на Здравеопазването: Това е труден процес, в който е необходимо тясно сътрудничество. В страната има 18 домове за медико-социални грижи със 730 деца, а стартирахме през 2009 година с 2696 деца в 32 дома за медико-социални грижи!

За това държавата няма да отстъпи и реформата в сектора ще продължи.

Лазар Лазаров, зам.-министър на Труда и социалната политика: Всички тук сме убедени, че социалните услуги се доказаха като един от най-ефективните инструменти за насърчаване за социалното включване и намаляване на бедността!

На дневен ред пред институциите е и обсъждането на проектозакона за социалното предприемачество, както и развитието на интегрираните услуги за нуждаещите се.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как Доналд Тръмп е натрупал богатството си?
Как Доналд Тръмп е натрупал богатството си?
Нови социални услуги
Нови социални услуги