НОВИНИ

Среща на лидерите от Европейския съюз в Малта

Лидерите на страните от Европейския съюз се събират на първата си неформална среща за годината в Малта. България е представена от президента Румен Радев. Основните теми са миграцията през Средиземно море към Европа и честването на 60-тата годишнина от договора от Рим.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:45, 03.02.2017 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
По света
среща лидерите европейския съюз малта

Очаква се акцентът в обсъжданията за миграцията да бъде поставен върху маршрута през Централното Средиземноморие и Либия. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призовава за незабавни и спешни действия заедно с Либия и околните страни, откъдето тръгват по-голямата част от незаконните мигранти.

27-те европейски лидери ще се занимават и с подготовката за предстоящото на 25 март отбелязване на 60-ата годишнина от подписването на Римските договори, които поставят началото на Европейския съюз. Това честване е повод за дебат и за бъдещето на съюза. В тази връзка точно преди срещата Доналд Туск изпрати писмо до европейските лидери, в което казва, че съюзът е изправен пред три големи заплахи.

Първата е външна и свързана с Китай, агресивната политика на Русия към Украйна, терорът и анархията в Близкия Изток и Африка и обезпокоителните изявления на новата американска администрация. Без да споменава изрично името на Тръмп, Туск казва, че промяната във Вашингтон поставя Европейския съюз в трудно положение. Втората заплаха според председателя на ЕС е вътрешна и е свързана с надигането на антиевропейски и ксенофобски настроения в самия съюз. Като трета заплаха той определя "нагласата на проевропейските елити" все повече да се поддават на популизъм, за да спечелят избиратели.

Очаква се в Малта лидерите-социалисти да обсъдят издигането на кандидат на левицата за наследник на Доналд Туск. 30-месечният мандат на поляка изтича през май. Управляващата партия в Полша "Право и справедливост" обяви преди няколко месеца, че няма да го подкрепи за втори мандат, а европейските социалисти са недоволни, че всички ключови позиции са заети от представители на Европейската народна партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо месец село Медени поляни е без питейна вода
Близо месец село Медени поляни е без питейна вода
Поредна нощ на протести в Румъния, правителството не отстъпва
Поредна нощ на протести в Румъния, правителството не отстъпва