НОВИНИ

Среща на посланиците на добра воля на ЮНЕСКО в Париж

Борбата срещу тероризма, опазването на културното наследство и последиците от бежанската криза са сред основните теми на годишната среща на посланиците на добра воля към ЮНЕСКО. Генералният директор на организацията Ирина Бокова нарече посланиците "визионери на бъдещето".

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
20:26, 10.05.2016
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Световните звезди Клаудия Кардинале и Жан Мишел Жар, Чико от "Джипси Кингс", професорът по икономика от Женевския университет Пиер Берже - това бяха само част от известните имена, които се събраха днес на годишната среща на посланиците на добра воля към ЮНЕСКО.

Турбулентни времена на разрастващи се конфликти навсякъде по света, войнстващ екстремизъм, брутални терористични атаки, взели само в Париж през ноември 130 жертви, тези факти по думите на генералния директор на ЮНЕСКО изискват глобална битка за сърцата и умовете на хората и на вече на младите хора. Именно в това е и основната мисия на посланиците на добра воля към ЮНЕСКО, посочи още Бокова.

Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО: Те идват от различни страни, представляват различни религии, носят своя идентитет и култура, и особено сега когато виждаме нарастващия екстремизъм, ксенофобията в много части на света включително в Европа, те са тези които са ни връзката с гражданското общество, с интелектуалците, артисти, художници, писатели, музиканти.
Жан Мишел Жар: Основната ни задача е да се борим и да победим в битката срещу крайната бедност и екстремизма, защото ако всички обединим усилията и енергията си навсякъде по света, със сигурност ще успеем.

След няколко дни в София за посланик на добра воля към ЮНЕСКО Ирина Бокова ще номинира и най-голямата ни звезда във футбола Христо Стоичков, в категорията шампион за мир.

Ирина Бокова: Когато говорим също за екстремизъм и ксенофобия, спортйт е място за толерантност и взаимно уважение. Ние ЮНЕСКО неотдавна подписахме едно споразумение с Ювентус и публикувахме един доклад, който е срещу расизма в спорта. Мисля, че Христо може много да помогне също и в тази област.

БНТ: Ирина Бокова - генерален секретар на ООН - какво мислите за тази възможност?

Жан Мишел Жар: Това ще бъде най-добрата новина на десетилетието. Мисля, че всички се нуждаем вече жена да оглави тази организация, човек като нея, който да бъде гласът на Европа там. С работата си в ЮНЕСКО през последните години тя доказа как нейната енергия, интелигентност и визия за бъдещето могат да повлияят на всички ни. И точно такъв човек е нужен сега на ООН. Подкрепям я на 100 процента и много са хората в света, които се надяват, че тя ще бъде следващият генерален секретар.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 25 опасни сгради в центъра на Пловдив
Над 25 опасни сгради в центъра на Пловдив
Безплатни прегледи за алергия в 8 града
Безплатни прегледи за алергия в 8 града