Цените на природния газ, диверсификацията на източници, енергийната сигурност и чистата енергия са водещи теми на провежданата в София среща на председателите на енергийните парламентарни комисии в Европейския съюз. Събитието е част от Българското европредседателство.

Цвета Караянчева, председател на НС: Ключови въпроси във фокуса на председателството ни са изграждането ни на стабилен енергиен съюз, законодателните предложения от пакета "Чиста енергия за всички европейци", целите за възобновяемите енергийни източници до 2013 година, както и осъществяването на поетапен и икономически обоснован преход към нисковъглеродна икономика.
© Христо Касабов / БТА
Катарина Сиков-Магни, ръководител отдел за мрежи и регионални инициативи, Генерална Дирекция "Енергетика на ЕК": Ние все още сме зависими в значителна степен от един източник на доставка на природен газ, което води до по-високи цени за потребителите както за гражданите, така и за бизнеса. Даваме си сметка, че ако този регион има достъп до природен газ на сравними цени с тези в Западна Европа, могат да се спестят 4 млрд. евро годишно.
© Христо Касабов / БТА