НОВИНИ

Проведе се среща между президентите на Сърбия, Хърватия и Босна и Херциговина

Президентите на три държави от Западните Балкани се разбраха да работят за решаване на проблемите след войната в Босна в края на миналия век. Срещата в босненския град Мостар събра членовете на колективното босненско председателство Драган Чович, Бакир Изетбегович и Младен Иванич с президента на Хърватия - Колинда Грабар-Китарович и сръбския президент Александър Вучич. На нея стана дума и за бъдещето на региона.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:10, 06.03.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света
проведе среща президентите сърбия хърватия босна херциговина

Граничните и други спорове между Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина тепърва трябва да се решават. Но след като Европейската комисия заяви ангажимент към трите балкански държави, кандидатките за членство в Евросъюза вече са и на друга вълна, стана ясно на пресконференцията след срещата.

Бакир Изетбегович, член на колективното босненско председателство: Аз настоях за шестте важни инициативи на Европейския съюз. Това значи помирение, спиране на взривоопасната реторика, реформи, изграждане на инфраструктура, дигитализация, сътрудничество по въпросите за сигурността.

Президентката на Хърватия заяви, че страната ѝ подкрепя евроинтеграцията на двете съседки.

Колинда Грабар-Китарович, президент на Хърватия: Мисля, че днешната среща беше полезна. Покрай въпросите, които стоят между нашите три държави, ние засегнахме и много области на сътрудничество, което може да бъде продуктивно и позитивно.

Сръбският президент изказа пожелание да се действа така, че хората да се чувстват свободни и да има повече работни места.

Александър Вучич, президент на Сърбия: За мен най-важното е, че днес можем да кажем, че имаме мир и стабилност. Имаме и укрепване на търговските и икономически връзки.

Трябва да говорим за бъдещето, каза Александър Вучич и повтори идеята си за създаване на общ пазар на Западните Балкани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гутериш изрази надежда, че спорът с името на Македония ще се реши бързо
Гутериш изрази надежда, че спорът с името на Македония ще се реши бързо
В „Референдум“: Ролята на държавата в структуроопределящи предприятия
В „Референдум“: Ролята на държавата в структуроопределящи предприятия