През втория ден от срещата си във Виена, външните министри от ЕС потвърдиха, че ще продължат приоритета на българското председателство за интеграция на Западните Балкани. България настоя за засилване на сътрудничеството със страните от региона въз основа на ангажиментите, поети на Срещата на върха в София, особено в свързаността.

В двореца Хофбург първите дипломати от Евросъюза заявиха пред колегите си от Западнити Балкани, че страните им са политическа, икономическа и културна част от Европа и въпреки колебанията в някои държави членки бяха единодушни, че геополитическият интерес, изискващ присъединяването им към ЕС, трябва да надделее. Високо оценен от всички министри бе приносът на нашето председателство за превръщането на тази тема в толкова видима за цяла Европа.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Това, което всички отбелязахме като въпрос от съществено важност - придвижването на визовата либерализация за Косово. Голямо внимание отделихме и на бъдещия референдум за решаване на името на Македония както и на реалното на преговори за бъдещо членство на Македония и Албания.
Външните министри на ЕС се срещат във Виена

Външните министри на ЕС се срещат във Виена

Неформална среща на външните министри от Европейския съюз във Виена. Основните теми на разговорите в Австрия, която в момента председателства Съвета н...

Пътят за присъединяването на балканските страни към Европейския съюз сега трябва да бъде разчистен от Косово и Сърбия, заяви австрийският външен министър Карин Кнайсл. Стабилността и сигурността в региона са от първостепенно значение, подчерта и Федерика Могерини, като акцентира върху силната подкрепа, която вижда сред всички страни членки за продължаването на диалога Прищина - Белград.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността: Следващата седмица ще бъда домакин на нова среща Вучич -Тачи в името на намиране на решение на бих казала най -сложния и болезнен проблем в момента в региона като цяло.

Важно е ЕС да запази балансиран географски подход към миграцията, подчерта министър Захариева, а колегите ѝ заявиха готовност да работят заедно с поделяне на отговорността в името на успеха на мисията.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък подчерта, че страната му спазва стриктно споразумението за мигрантите, работи много активно и по реформите в страната и затова настоява Европа да предприеме по-активни стъпки в преговорите за еврочленството на Турция.