Русия, Иран и Турция ще търсят в дух на сътрудничество решение за сирийската бунтовническа провиция Идлиб. Това се казва в заключителното комюнике след днешната среща на лидерите на трите страни в Техеран. В хода на разговорите участниците обаче останаха на досегашните си позиции - Москва и Техеран настояват за продължаване на борбата с терористите, а Анкара е против правителствена офанзива срещу бунтовниците в Идлиб.

Турция не може да приема повече хора, предупреди президентът Ердоган и подчерта риска от безпрецедентна катастрофа, кървава баня и хуманитарна трагедия при евентуален правителствен щурм срещу Идлиб, където е последната крепост на сирийските бунтовници.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Миграцията започна отново и направлението винаги е турската граница. Трябва да осигурим примирие като заедно предприемем мерки срещу терористичните организации.
Турция не може да приема повече бежанци, заяви Ердоган

Турция не може да приема повече бежанци, заяви Ердоган

Турция не може да си позволи да приема повече бежанци от Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на среща с президентите на Руси...

Легитимното сирийско правителство е в правото си да поеме пълен контрол над цялата територия на страната, заяви от своя страна руският лидер.

Владимир Путин, президент на Русия: Надяваме се, че членовете на терористични организации имат достатъчно здрав разум да прекратят съпротивата и да сложат оръжие. Всички знаят, че в Идлиб има много цивилни и ние не трябва да забравяме това.
Русия, Турция и Иран с тристранна среща на върха за Сирия на 7 септември

Русия, Турция и Иран с тристранна среща на върха за Сирия на 7 септември

Тристранна среща на върха на Русия, Турция и Иран ще се състои на 7 септември в иранския град Табриз, съобщи днес губернаторът на иранската провинция...

Борбата с тероризма в Идлиб е неотменна част от възстановяването на мира и сигурността в Сирия, но трябва да се води без страдания на цивилните и политика на изгорената земя, подчерта иранският президент.

Хасан Рохани, президент на Иран: Незаконното присъствие и намеса на Америка в Сирия, довели до продължаване на несигурността в тази страна, трябва да приключи бързо. Призоваваме всички терористи да се разоръжат и да се опитат да постигнат целите си с мирни средства.
Пратеникът на ООН: Путин и Ердоган трябва да предотвратят кървава баня в Идлиб

Пратеникът на ООН: Путин и Ердоган трябва да предотвратят кървава баня в Идлиб

Сирия може да избегне най-кръвопролитната си битка до момента, ако президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган спешно разгова...

От дясно на ляво: руският президент Владимир Путин, иранският президент Хасан Рохани, турският президент Реджеп Ердоган
От дясно на ляво: руският президент Владимир Путин, иранският президент Хасан Рохани, турският президент Реджеп Ердоган © БТА

За Съединените щати всяка офанзива при Идлиб е неприемлива като безразсъдна ескалация на конфликта. Вашингтон обяви, че има доказателства за подготвяно използване на химическо оръжие - нещо, което Дамаск винаги e отричал. Смята се, че в обкръжения Идлиб има около 30 хиляди бунтовници и джихадисти. По данни на ООН там живеят 3 милиона души, включително един милион деца.