Ще има ли споразумение за Брекзит и има ли вероятност преходният период след излизането на Великобритания да бъде удължен с една година? Отговорите се очакват днес от държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз. Те се събират тази вечер в Брюксел на специална вечеря за Брекзит преди срещата на върха утре. На нея ще присъства и българският премиер Бойко Борисов.

Още от кореспондента на БНТ Десислава Апостолова.

Преговорите за Брекзит за пореден път са в застой, но този път притесненията в Брюксел са големи, защото времето напредва, а съществен въпрос като границата между Ирландия и Северна Ирландия остана неизяснен. Оптимизмът за постигане на споразумение бързо се топи.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Единственият източник на надежда за сделка сега са добрата воля и решителност на двете страни. Въпреки това, за да има пробив, отвъд добрата воля, се нуждаем и от нови факти. Аз ще попитам премиера Мей дали има конкретно предложение как да преодолеем застоя в преговорите.

Тукс предупреди държавите от ЕС да се готвят за сценарий, при който споразумение няма да има. Според дипломатически източници в Брюксел, има вероятност европейските лидери да решат да удържат срока на преходния период след напускането на Великобритания с една година. Сега той е до края на 2020 година.

Надеждите са, че така ще има повече време за договаряне на параметрите на бъдещото търговско споразумение между Европейския съюз и Великобритания и междувременно ще бъде намерено решение за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Ако периодът бъде удължен обаче, това означава, че британците още една година ще трябва да спазват европейските закони, без да имат право са участват във вземането на решения.

За България основната цел остава постигането на споразумение, което да гарантира правата на българите, които живеят на Острова и да защити финансовите интереси на страната ни.