Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че свиква извънредна среща на лидерите от Европейския съюз на 25 ноември за одобрение на дългоочакваното споразумение. То беше прието късно снощи от британското правителство, а до края на седмицата страните-членки имат време да обявят забележките си, ако имат такива. Повече подробности вижте в прякото включване на кореспондента ни Десислава Апостолова от Брюксел.

В Брюксел всички изпитват едно огрмно облекчение, че все пак беше постигната сделка, макар и в последния момент. Сега топката е в полето на страните - членки, които бяха удивително единни по отношение на преговорите за Брекзит. Предстои да видим дали това единство ще се запази до Срещата на върха следващата неделя.

Мишел Барние, главен преговарящ на ЕК по въпросите за Брекзит: Това, което се споразумяхме, е честно и балансирано, отчита британските позиции, организара едно подредено излизането на Великобритания, гарантира, че няма да има твърда граница с Ирландия и полага основоните за амбициоцно ново партньорство.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Преговорният екип постигна двете наши най-важни цели: първо - подсигурени са ограничение на щетите, причинени от Брекзит, и второ - вие гарантирахте жизненоважните интереси и принципи на 27-те страни членки и на Европейския съюз като цяло. Нека да кажа нещо и на нашите британски приятели. Колкото и да ми е тъжно че ни напускате, ще направя всичко възможно това сбогуване да бъде възможно най-безболезненото както за вас, така и за нас.
​Британският кабинет подкрепи проектодоговора с ЕС за Брекзит

​Британският кабинет подкрепи проектодоговора с ЕС за Брекзит

Британският кабинет даде подкрепата си за черновата на договора с ЕС за Брекзит, съобщи министър-председателят Тереза Мей след среща, продължила повеч...

Споразумението включва 585 страници и представлява много детайлно описание на всички области, които засягат не само хората, но и икономиката в ЕС и Великобритания. Хилядите наши сънародници на Острова също донякъде могат да си отдъхнат, тъй като техните социални права са гарантирани - това е моментът, който касае най-много българите.

Предстои да видим как Тереза Мей ще представи договора в британския парламент преди гласуването, което ще бъде в началото на декември.

Британският министър за Брекзит Доминик Рааб подаде оставка

Британският министър за Брекзит Доминик Рааб подаде оставка

Британският министър за Брекзит Доминик Рааб подаде днес оставка, предаде Ройтерс. Оставката е в знак на протест срещу постигнатата от премиера Тереза...