НОВИНИ

Среща на Здравното министерство и НЗОК с директори на общински болници

Възможностите за промени в медицинските стандарти и алгоритмите на клиничните пътеки са обсъдили директори на общинските и областните болници с представители на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
15:28, 22.01.2018
Чете се за: 00:33 мин.
Още

На срещата не е обсъждана възможността за отпускане на целева субсидия от 30 милиона лева, която поискаха общинските болници. Предложен е вариант за облекчаване на изискванията за брой специалисти по някои клинични пътеки. Директорите са предложили в специалности, като анестезиология, педиатрия и реанимация, където има недостиг на кадри, лекарите да сключват договори с касата за половин работен ден. Настояли са и за разширяване на правомощията на специалистите по вътрешни болести.

д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници: Те не могат да лекуват хронична сърдечносъдова недостатъчност, което личните лекари лекуват. Те не могат ХОБ да лекуват. Практически нищо. Трябва някой да има под чието ръководство те да го извършат, да е тесен специалист.
д-р Кети Маналова, директор на МБАЛ Казанлък: При тази липса на кадри мисля,че е време да настъпи ренесанс на специалистите по вътрешни болести. Тоест те да поемат една голяма част от болничната дейност, защото все пак това е една много широка специалност, която те са добили и са практикували години наред.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера на операта „Мадам Бътерфлай“ на русенска сцена
Премиера на операта „Мадам Бътерфлай“ на русенска сцена
Бизнесът прогнозира скок на цената на тока за домакинствата
Бизнесът прогнозира скок на цената на тока за домакинствата