НОВИНИ

Бъдещата селскостопанска политика обсъждат 9 европейски страни в София

Приемането на Общата селскостопанска политика за след 2020 г. е малко вероятно да стане в мандата на този Европейски парламент. Но дори и да има забавяне, това няма да забави плащанията към земеделския сектор в България. В това увери министър Румен Порожанов по време на дискусия в София.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
16:29, 12.03.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Представители на 9 европейски страни, сред които Литва, Полша, Словакия, Чехия и Унгария обмениха позициите си за финансиране на земеделието. Приеха обща декларация и постигнаха съгласие да се запази обвързаната подкрепа на земеделските стопани.

Това означава да се финансира производството на отделни култури, които всяка страна определя сама.

Освен това страните са против въвеждането на таван на директните плащания. Ако все пак такъв има, трябва да има възможност всяка страна да определя кога и как да го прилага.

Костадин Костадинов, председател на асоциацията на зърнопроизводителите: Нека всяка страна сама да избере какво да прави и как да развива бизнеса. Всяко налагане на ограничения е бич за бизнеса и изграденото до момента.
Виктор Сколевич, председател на селскостопанската камара на Полша: По отношение плащанията на декар обработваема площ ще настояваме пред Брюксел да има изравняване на средствата, които се отпускат за бедните и за развитите страни. Престоят ни много преговори в тази насока.

Българските предложения вече са внесени в Европейския парламент. Очаква се Многогодишната финансова рамка да бъде одобрена до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доживотен затвор получи терористът от еврейския музей в Брюксел
Доживотен затвор получи терористът от еврейския музей в Брюксел
В Италия решиха: Без ваксина няма училище
В Италия решиха: Без ваксина няма училище