В канадския град Монреал вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева участва в първата световна среща на жените външни министри в света с основен акцент върху активната роля на жените в опазването на мира и сигурността на планетата.

Специалните ни пратеници в Монреал - Ирина Цонева и операторът Илия Иванов разказват.

Една от основните цели на този форум е да бъде изпратен силен сигнал към света за лидерските умения на жените в глобален мащаб, както и да бъдат набелязани активни практики за превенция на насилието над жени в конфликтни зони.

Историческа - така медиите в Монреал определиха срещата на 14 жени външни министри от целия сват в това число и Япония. Форум, чийто първи ден съвпадна и със Световния ден на мира.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността: Някои от вас са първите жени с висше образование в семейството ви, някои от вас са първите жени външни министри в страните си, вашите истории са вдъхновение за много жени и момичета в целия свят. Не мога да се сетя за регион на земното кълбо - от Балканите до африканския рог, в който жените да нямат ключова роля.
Кристия Фрийланд, министър на външните работи на Канада: Всички ние сме наясно, че просперитетът, мирът и сигурността са на много по високо ниво там, където жените имат възможност активно да участват в политическия живот.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Доказано е, че ако всички жени и момичета се включат активно в икономическия живот, на годишна база БВП в света ще нарастне колкото е БВП на Китай и САЩ заедно.

Как да бъде запазен и задържан мира в конфликтните зони бе важен акцент в днешните разговори с активното присъствие на Сирия и Украйна. Без участие на поне 30% жени в тези процеси , те не биха имали успех подчерта министър Захариева .тя изтъкна пред форума факта, че у нас редица ключови позиции в държавата се заемат именно от жени.

Посланието, което иска да даде този форум е, че само заедно жените и мъжете могат да осигурят равен старт в участието на жените в политическия процес, подчерта още Захариева. По-късно днес тя ще бъде гост на отбелязването на 110 -тата годишнина от обявяването на независимостта на България, която ще събере българската общност в Монреал.