НОВИНИ

Среща в МС заради казуса със застрахователното дружество „Олимпик“

Правителството посъветва заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн да подаде оставка. Поводът е фалиралата компания „Олимпик“, заради която близо 200 000 души загубиха своите застраховки Гражданска отговорност.ДАНС и прокуратурата започват проверка по случая.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:04, 20.08.2018
Чете се за: 02:15 мин.
У нас

На срещата днес в МС освен премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов, участие са взели също така представители на ДАНС и застрахователния бранш. По думите на финансовия министър, Комисията за финансов надзор не си е свършила работата по казуса „Олимпик“. За лошото финансово състояние на кипърското дружество се е знаело отдавна, българската Комисия не се е поинтересувала какви мерки трябва да вземе при фалит. Така ведомството се е оказало изненадано при обявяването на фалита в началото на юли.

;

Все още нито Комисията, нито държавата знае точно какво се е случило с „Олимпик“ и как българите могат да си получат парите. Според изнесените от финансовото министерство данни, неприключилите застраховки са на обща стойност от малко под 10 милиона лева.

Владислав Горанов, министър на финансите: Пропуск е на Комисията за финансов надзор и това, че не обърнала специално внимание за доста по-ниските цени и доста по-високите отстъпки, които това застрахователно дружество е правило на българския пазар, с което допълнително е влошило и без това не доброто състояние на този вид задължителна застраховка. Два милиона неоснователно от страна на кипърската компания са преведени в обезпечителния фонд, който се управлява от гаранционния фонд в България. тези два милиона, обаче, не могат да се раздадат просто така на български граждани, защото те са недължимо внесени от кипърската компания в българския обезпечителен фонд и вероятно ще се върнат след съответната процедура от кипърска страна в масата на несъстоятелността на подобно дружество.
;

Защо българският гаранционен фонд не може да изплати обезщетение на пострадалите от фалита на „Олимпик“?

Според съществуващото българско и европейско законодателство, нашият гаранционен фонд събира средства за изплащане на щети, за които са виновни шофьори без гражданска отговорност и при фалит на български застрахователи. Кипърската компания „Олимпик“ е правила такива вноски във фонда.

Комисията за финансов надзор единствено нотифицира чуждите застрахователни дружества, не им дава тя лиценз и затова изплащането на обезщетенията зависи от органа, който е надзорник над „Олимпик“.

В случая това е кипърското финансово министерство.

;

Според председателя на Асоциацията на българските застрахователи хората не трябва да се паникьосват.

Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи: Ужасно ме притеснява това политическо и популистко говорене по темата „Олимпик“. Нагнети се огромно напрежение и се създаде истерия по тема, която всъщност не е толкова значима нито за пазара, нито в крайна сметка за обществото. Има европейско и национално законодателство, което третира доста детайлно какво се случва при фалити и какво изобщо се случва на пазара на гражданска отговорност. И аз смятам, че нито има огромна социална цена нито причини за напрежение. Всъщност важното е хората да не останат без полици. Това, което медиите трябва да направят, е да предупредят хората да си направят застраховки и да не карат незастраховани.
;

За обезщетението на българските граждани има два варианта:

Ако се окаже, че застрахователната компания е обявила несъстоятелност, тогава пострадалите българи ще бъдат обезщетени без да е необходимо да се стига до съд. Парите са осигурени от кипърския гаранционен орган.

Ако обаче „Олимпик“ е спряла работа по друга причина, тогава българите стават кредитори на компанията и се нареждат на опашката за вземания. Министър Горанов обеща, че в този случай, правителството е готово за своя сметка да наеме кипърска адвокатска компания, която да защитава интересите на българското дружество.

Българският министър е настоял за спешна среща на експертно ниво между представители на Комисията за финансов надзор и кипърското финансово министерство.

Пред КФН се проведе и протест заради фалта на "Олимпик" и искания за поемане на отговорност:

Георги Христов, организатор на протеста: Искаме отговорност за неупражнен надзор, което е единствената функция всъщност на тази комисия. И затова нейният председател трябва да реши дали тя ще си подаде оставката или някой от нейните служители, който не е изпълнил своите задължения.
Даниел Рангелов, потърпевш: Исканията ни са да се възстановят парите на потърпевшите, които не са малко. Какъвто е нормалният ред. Като си платил за нещо, ти трябва да го получиш. А де факто ние сме платили за нещо и не го получаваме. И де факто плащане наново за същото нещо, за което сме платили вече.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 се раздели с Валентин Илиев
ЦСКА 1948 се раздели с Валентин Илиев
Протест на Детския хор на БНР в защита на стария им диригент
Протест на Детския хор на БНР в защита на стария им диригент