Решение на проблема с нападенията над медицински лица ще търсят днес на координационна среща в Столичната дирекция на вътрешните работи. Идеята е да бъде създадена специална организация, която максимално бързо да реагира при подадени сигнали за извършени престъпления срещу лекарите.

София

На срещата днес ще бъдат представители на столичната дирекция на вътрешните работи, районната прокутратура и на медицинските центрове. Според статистиката случаите на насилие над лекарите се увеличават, но не и осъдените.

От Българския лекарския съюз обявиха, че започват национална кампания срещу насилието над медици, заедно с БЧК и националния омбудсман. Има дори идея пациентите, които са нападали лекари, да бъдат включвани в черен списък.

25 нападения над медици​ са регистрирани за първите 6 месеца на 2017 г.

25 нападения над медици​ са регистрирани за първите 6 месеца на 2017 г.

За първото полугодие на годината са регистрирани 25 нападения над медици, каза по време на кръгла маса председателят на Българския лекарски съюз Венци...

Несъвършенствата на здравната система са една причините за случаите с насилие над медици. Това сочи проучване на БЛС сред близо 3 000 души, като 1 400 са пациентите, каза в студиото на "Денят започва" д-р Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС. Тя уточни, че по тази причина Лекарският съюз започва кампания за превенция на насилието над медици.

Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС: Защото не е достатъчно изолиран протест или ваше отразяване в медиите. Първо трябва да променим нагласите, а за да се променят нагласите в обществото трябва да направим дългосрочна позитивна кампания, обединяваща.

Според Павлова, е важно да се покаже на обществото "какво струва да си медик, да бъдеш лекар или да работиш в системата - акушерка, сестра". За д-р Павлова евентуалното въвеждане на списък с пациенти, проявили агресия към медици, ще бъде предпазна мярка. Такава практика има в Англия, Кипър, САЩ, уточни още тя.