НОВИНИ

Среща в СДВР за решение на проблема с нападенията над медици

Решение на проблема с нападенията над медицински лица ще търсят днес на координационна среща в Столичната дирекция на вътрешните работи. Идеята е да бъде създадена специална организация, която максимално бързо да реагира при подадени сигнали за извършени престъпления срещу лекарите.

bnt avatar logo
от БНТ
06:49, 26.09.2017 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

На срещата днес ще бъдат представители на столичната дирекция на вътрешните работи, районната прокутратура и на медицинските центрове. Според статистиката случаите на насилие над лекарите се увеличават, но не и осъдените.

От Българския лекарския съюз обявиха, че започват национална кампания срещу насилието над медици, заедно с БЧК и националния омбудсман. Има дори идея пациентите, които са нападали лекари, да бъдат включвани в черен списък.

;

Несъвършенствата на здравната система са една причините за случаите с насилие над медици. Това сочи проучване на БЛС сред близо 3 000 души, като 1 400 са пациентите, каза в студиото на "Денят започва" д-р Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС. Тя уточни, че по тази причина Лекарският съюз започва кампания за превенция на насилието над медици.

Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС: Защото не е достатъчно изолиран протест или ваше отразяване в медиите. Първо трябва да променим нагласите, а за да се променят нагласите в обществото трябва да направим дългосрочна позитивна кампания, обединяваща.

Според Павлова, е важно да се покаже на обществото "какво струва да си медик, да бъдеш лекар или да работиш в системата - акушерка, сестра". За д-р Павлова евентуалното въвеждане на списък с пациенти, проявили агресия към медици, ще бъде предпазна мярка. Такава практика има в Англия, Кипър, САЩ, уточни още тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Европейския ден на езиците
Отбелязваме Европейския ден на езиците
Започва ремонт на пътя София - Перник през прохода Владая
Започва ремонт на пътя София - Перник през прохода Владая