Вътрешните министри от ЕС се събраха в австрийския град Инсбрук на първи форум в рамките новото ротационно председателство след българското. Фокусът на разговорите беше върху въпросите за миграцията. Единомислие има в желанието за напредък по защитата на границите на общността. Спорни остават реформата на т.нар. Дъблинско споразумение и процедурите за връщане на бежанци. Комисарят по миграцията и вътрешните работи обърна внимание, че в ЕС в момента няма миграционна криза.

Борба за по-твърда политика за предоставяне на убежище, от една страна, и за защита на основните европейски ценности, от друга. В търсене на баланс вътрешните министри от ЕС дискутираха днес разпалено в Инсбрук. Въпреки че срещата е неформална и без конкретни решения, в края й се констатира "нов дух на общността" от 28 държави.

Димитрис Аврамополус, еврокомисар по миграцията и вътрешните работи: Има три области, в които искаме да направим повече. По-добра защита на външните ни граници. Работа с партньорите ни извън ЕС, включително с подобряване на сътрудничеството в издирване и спасяване, а също и осигуряване на модернизирана система за предоставяне на убежище и връщане на мигранти. Всички това върви ръка за ръка.

Не обаче общият дух, а появата на германския вътрешен министър направи най-силно впечатление на заключителната пресконференция. Протоколът изисква участие само на представители на Еврокомисията, на настоящия и евентуално на предходния европредседател. Зеехофер се включи вероятно защото напоследък създаде напрежение в Германия заради миграционната политика и то се пренесе в Европа.

Хорст Зеехофер, вътрешен министър на Германия: Беше осезаемо, как всички участници разглеждат миграционният въпрос като съдбовен. Сега са необходими решения. Борбата за тях беше сериозна.

Австрийският домакин благодари на българското председателство за напредъка по реформите на Дъблинското споразумение. Работата по него ще продължи.

Херберт Кикл, вътрешен министър на Австрия: Ако искаме да спасим шенгенското пространство, каквото намерение имаме, трябва да успеем да достигнем до гранична защита, устойчива на кризи и устойчива на кризи система за даване на убежище.

Срещата завърши с толкова въпроси, с колкото и започна - реалистично ли е да има мигрантски центрове извън Европа, ще има ли изобщо държави, съгласни да ги направят и отговорят ли те на Женевската конвенция за бежанците. Достатъчно теми за утре, когато заседават правосъдните министри.