НОВИНИ

"Среща за мир" ще е кулминацията на посещението на папа Франциск у нас

България е в трескава подготовка за посещението на папа Франциск, което ще се проведе от 5 до 7 май. БНТ ще проследи всички знакови моменти от посещението на епископа на Рим в преки предавания и репортажи, като три канала на БНТ ще ви направят свидетели на историческото събитие. За предстоящото посещение на папа Франциск у нас в Сутрешен блок на БНТ разказа Ива Михайлова - говорител на Католическата църква в България

bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 03.05.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Папа Франциск ще бъде два дни в България и две нощи, преди да отпътува към следващата стъпка от своето посещение - Северна Македония, каза Ива Михайлова.

Той ще пристигне на летище "София" в 10:00 часа в неделя. След това ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов. Следва посещение в Президентството, където ще се състои церемония по официалното му посрещане. Ще се срещне с президента Румен Радев. Следва много важна среща с патриарх Неофит и с членовете на Светия синод.

В "Св. Александър Невски" ще бъде отправена молитва. Точно в 13:00 часа папата ще произнесе молитвата "Царице небесна" на площада пред "Св. Александър Невски". Най-масовото събитие, за което са се записали над 7600 души, които ще дойдат от цяла България.

Неделната литургия папата ще отслужи на площад "Александър Батенберг" в 16:45.

Кулминацията на посещението на българска земя ще е последното събитие - "Среща за мир", по време на което всички представители на вероизповеданията в България ще отправят свое послание за мир на земята, заедно с папа Франциск. Това е едно наднационално събитие, което ще сложи страната ни във фокуса на общественото и световно внимание, уточни Ива Михайлова.

Тя подчерта, че за папата е много интересно, че в нашата страна от векове съжителстват заедно и в мир хора от различни вероизповедания, както и фактът, че на метри едни от други са католическата катедрала "Св. Йосиф", православната катедрала "Св. Неделя", джамията и синагогата - един малък Йерусалим. "Това много впечатлява всички във Ватикана", допълни тя.

В Раковски Светият отец ще прекара почти един ден. Той ще отслужи литургия за първо причастие в църквата "Пресвето сърце Исусово" в кв. "Генерал Николаево", където 250 деца ще получат първо причастие, каза още Ива Михайлова.

Папамобилът ще мине по улиците на Раковски и много хора ще имат възможността на видят папа Франциск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ананиев: От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки
Ананиев: От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки
Мая Манолова: 25 000 души са дарили в кампанията Великден за всеки
Мая Манолова: 25 000 души са дарили в кампанията "Великден за всеки"